La Xina i els EUA han reiniciat l'estira i arronsa aranzelari
El Banc Popular de la Xina (BPC) ha establert en 7,0883 iuans el punt mig de la banda de referència del tipus de canvi del dòlar, el més feble des del 13 de març de 2008, després de l'entrada en vigor aquest diumenge dels nous aranzels nord-americans a les importacions procedents de la Xina, així com les contramesures imposades per Pequín.
D'aquesta manera, l'encreuament de referència fixat pel Banc Popular de la Xina s'ha situat aquest dilluns tot just quatre punts per sobre dels 7,0879 iuans per dòlar del punt mitjà del rang d'oscil·lació diària del 2% del tipus de canvi per a la moneda xinesa de divendres passat.
El canvi del iuan enfront del dòlar va registrar l'agost la seva major caiguda mensual dels últims 25 anys enfront de la recrudescència de les disputes comercials entre les dues majors economies del món.
D'aquesta manera, la moneda xinesa va arribar a depreciar-se el mes passat al voltant d'un 4% enfront del dòlar, la seva major caiguda respecte al 'bitllet verd' des que la Xina va unificar el 1994 el tipus de canvi oficial i de mercat.
A principis del mes d'agost, l'Administració nord-americana va prendre la decisió de designar la Xina com "manipulador de divises", després que el Banc Popular de la Xina permetés caure la cotització del iuan a mínims de 2008 amb el dòlar, cosa que no havia succeït des de 1994.
El Banc Popular de la Xina va rebutjar l'acusació dels EUA i va assenyalar que la postura nord-americana soscavarà greument l'ordre financer internacional i d'obstaculitzar en gran mesura el comerç internacional i la recuperació econòmica mundial.
Segons dades del Banc de Pagaments Internacionals (BPI), citats pel banc central xinès, entre 2005 i 2019 el tipus de canvi nominal efectiu del iuan es va apreciar un 38%, mentre que el tipus de canvi real efectiu de la moneda xinesa es va incrementar un 47%.