La lliura segueix sota pressió: la pròrroga del Brexit no aconsegueix dissipar la incertesa

Els inversors desconfien que s'aconsegueixin progressos a tres mesos vista

Noemí Jansana
Bolsamania | 15 mar, 2019 13:02 - Actualitzat: 13:02
brexitlibra2

Tímides pujades de la lliura contra els seus encreuaments aquest divendres, després d'una setmana durant la qual la volatilitat ha convertit la moneda en poc apta per a l'operativa diària, segons aconsellen els experts. La pressió venedora no afluixa en la divisa britànica, ja que el mercat no creu que la possible pròrroga del Brexit fins a finals de juny aconsegueixi dissipar la incertesa.

El cable (lliura/dòlar) pren distància amb els màxims de nou mesos de dimecres, al voltant dels 1,34 dòlars, que també es van vorejar dijous. Es canvia de mans als 1,3259 dòlars. Contra l'euro, la lliura ha arribat a cedir fins a les 0,8580 unitats, per remuntar de nou més tard. Tot, mentre els inversors digereixen l'encàrrec del Parlament al govern de Theresa May: sol·licitar una pròrroga per a la sortida del país de la Unió Europea, prevista per al 29 de març.

L'esmena va ser aprovada dijous per 412 vots a favor i 202 en contra i consisteix a sol·licitar una extensió fins al 30 de juny si s'aprova l'acord de May abans del 20 de març o buscar una extensió més llarga si l'acord no és aprovat. La UE haurà de recolzar aquesta extensió durant la cimera prevista per al 21 de març.

A més, els diputats van rebutjar, per una àmplia majoria de 334 vots en contra i 85 a favor, la possibilitat de convocar un segon referèndum sobre el Brexit. Tot això en una jornada durant la qual, a més, la Cambra va descartar per només dos vots de diferència (314-312) una altra esmena que permetia als diputats controlar el calendari i debatre dimecres els propers passos.

El Parlament també ha votat en contra d'estendre la pròrroga exclusivament fins al mes de juny, tot i que la diferència ha estat també molt estreta (314 vots en contra i 311 a favor). Això torna a demostrar l'enorme fractura que hi ha entre els parlamentaris, tant dins del Partit Laborista com dins del Partit Conservador.

"Els alcistes no es deixen impressionar per un desenllaç que no acaba de desencallar la situació", indica Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management. "El país està exactament en el mateix punt que abans" d'aquesta setmana d'intensa activitat a la Cambra dels Comuns, prossegueix l'experta, que creu que les opcions que s'aconsegueixi algun tipus d'acord abans del juny són "mínimes".

No aposta l'experta perquè la moneda s’embarqui en nous ral·lis en el curt termini, més tenint en compte que la possibilitat que se celebri un segon referèndum ha sortit de les travesses.

contador