L'euro aprofita la debilitat del dòlar per saltar per sobre dels 1,17 dòlars
La ressaca del súper dijous dels bancs centrals domina el mercat de les divises aquest divendres. De les reunions del Banc Central Europeu (BCE) i del Banc d'Anglaterra (BoE), la moneda guanyadora va ser la lliura, que ha prolongat el seu ral·li aquest divendres per sobre dels 1,31 dòlars, després de les millors previsions sobre el creixement, per part de l'entitat dirigida per Mark Carney i de l'optimisme al voltant de les negociacions del Brexit.
L'euro gairebé no va reaccionar a la conferència de premsa del president del BCE, Mario Draghi, que no va abandonar el guió previst, encara que va reiterar el compromís del regulador amb acabar el QE el desembre. La moneda comunitària, però, també ha estirat la seva figura de dijous per sobre dels 1,17 dòlars, preu no vist des de finals del 30 d'agost. I contra la lliura, aquest manté gairebé sense canvis a les 89,14 unitats. No obstant això, els analistes atribueixen el seu auge a la reculada del dòlar, que també ha donat aire a les divises emergents, després d'un decebedor dada d'inflació als EUA.
La lliura ha vist esperonat el seu avanç per la debilitat del 'bitllet verd' i s'ha estirat fins a un màxim d'un mes i mig, animada per les informacions que la Unió Europea i Londres estan aproximant les seves postures sobre un dels punts més conflictius del Brexit: la frontera d'Irlanda del Nord.
Segons Bloomberg, el Regne Unit havia acceptat una sol·licitud d'informació de la UE que podria ajudar a posar fi a la disputa sobre la frontera irlandesa. Brussel·les ha fet una proposta de "suport" per garantir una frontera terrestre oberta entre el Regne Unit i la UE a Irlanda, una condició per a qualsevol acord de divorci abans que Gran Bretanya abandoni el bloc el 29 de març de 2019. "Si es resol la qüestió de la frontera irlandesa, s'elimina pràcticament el risc que el divorci acabi sense acord", indiquen analistes d'ING.
A l'auge de la lliura ha ajudat també l'increment de les previsions de creixement del BoE, que ha pronosticat que el PIB avanci al 0,5% durant el tercer trimestre, enfront del 0,4% anterior. En canvi, pel que fa a política monetària, s'han mantingut a l'espera, després de l'increment de tipus del mes passat, el segon des que va començar la crisi financera el 2009.
EL PESO PATEIX
En altres llocs, el peso argentí ha protagonitzat una nova caiguda del 3,5% aquest dijous, durant una jornada molt marcada per la volatilitat de les monedes emergents, de la mà de la lira turca. La decisió d'incrementar els tipus en 625 punts bàsics, fins al 24%, del Banc Central de Turquia, ha donat ales a la lira i ha enviat una onada d'optimisme a altres divises que ha estat ignorada per la moneda argentina, que ha marcat un nou mínim històric en preus de tancament als 39,09 pesos per dòlar.
En canvi, altres economies que s'han vist criticades per la crisi que ha castigat aquest any els països en desenvolupament van rebre una bombona d'oxigen, animades pel ral·li de la lira de més d'un 5% de mínims a màxims. Sense anar més lluny, el rand sud-africà ha avançat un 1,3% enfront del dòlar i el peso mexicà, un 1%. El iuan va aconseguir un auge del 0,4%, tot i que aquest divendres torna a les caigudes i es deixa un 0,2% fins als 6,8520 iuans.