La lliura reacciona amb cautela a la pròrroga del Brexit fins al 31 d'octubre

Els analistes assenyalen que una extensió estava descomptada

Noemí Jansana
Bolsamania | 11 abr, 2019 12:16
chica-paseando-junto-cartel-libra
Reuters

Les notícies que el Regne Unit ha acatat les condicions de la Unió Europea (UE) per a una pròrroga llarga del Brexit, fins al 31 d'octubre, no han provocat gairebé cap reacció en la lliura. Ni fred ni calor per a una moneda que ja tenia descomptat aquest desenllaç en el preu i que es manté sobre els 1,31 dòlars, gairebé sense rastre de la volatilitat de les setmanes anteriors.

Aquest dijous, la divisa cotitza amb alces moderades, d'un 0,14%, però retrocedeix suaument des dels màxims de dimecres, als 1,3120, preu que s'ha convertit en una resistència de curt termini, on s'ha detingut l'avanç de la lliura enfront del dòlar des de fa una setmana. Quant el seu encruament amb l'euro, tampoc presenta grans canvis i els analistes de Danske Bank aposten perquè es mantingui en rang entre les 0,85 i les 0,87 lliures.

La divisa comunitària, per la seva banda, es manté ancorada als 1,1280 dòlars. Els analistes coincideixen a assenyalar que la ultra moderació del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, i la reiteració del compromís de l'institut emissor amb l'objectiu d'inflació del 2% no van donar renovades raons als operadors per vendre la moneda única . Per contra, l'euro s'ha vist ajudat per la caiguda del dòlar després de les actes de la Fed, que van reiterar que els tipus als EUA es mantindran sense canvis el 2019.

El desenllaç del Brexit també ha animat els inversors, que tampoc han trobat motius de desànim en les dades macro d'Alemanya aquest dijous, quan s'ha publicat l'IPC de març i el resultat ha complert amb les expectatives dels analistes. El principal problema tant per al BCE com per als mercats és la perspectiva macroeconòmica que confirma, dada a dada, la frenada del creixement, amb focus especialment problemàtics, com Alemanya, on els indicadors presagien una recessió. El mes passat, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) va reduir el seu pronòstic de creixement a la zona euro a només l'1%. Aquesta setmana, ha estat el Fons Monetari Internacional (FMI) que ha rebaixat les seves previsions per als socis de l'euro: ha retallat un altre 0,5% al ​​país germànic -les projeccions del qual ja va reduir sis dècimes el gener, un altre 0,5% a Itàlia, dues dècimes en el cas de França i una, per a Espanya.

LES MIRADES EN MAY

Així les coses, els experts de Danske Bank, adverteixen que l'extensió de més de mig any del procés de divorci no acabarà amb el drama polític al Regne Unit. Criden a seguir molt de prop la reacció dels partits, especialment dels 'tories', que persegueixen una ràpida dimissió de la primera ministra britànica, Theresa May. Els analistes polítics expliquen, però, que la pròrroga garanteix que la 'premier' s'aferri a la cadira uns mesos més.

Mentre que les regles del partit conservador recullen que no pot haver-hi una altra moció de confiança en el lideratge del partit fins al desembre, els líders dels backbenchers conservadors (l'anomenat comitè de 1922) van decidir ahir que intentaran persuadir May perquè renunciï aviat. "És difícil predir què passarà, però com sembla poc probable que la Cambra dels Comuns doni suport a l'acord de Theresa May i un avanç en les converses entre partits no és imminent, el desenllaç es preveu en mans de la UE, de nou el 31 d'octubre, quan es debatrà una nova pròrroga", expliquen els experts de l'entitat danesa.

Després de la cimera de la UE, la cancellera alemanya, Angela Merkel es va mostrar oberta davant la possibilitat d'una nova extensió.

contador