"La lliura sobreviu, ho farà Theresa May?", es pregunta l'analista de London Capital Group, Jasper Lawler
La volatilitat que ha experimentat la lliura durant la jornada decisiva del procés del Brexit d'aquest dimarts seguirà governant l'operativa de la moneda fins després de la votació de la moció de censura al qual s'enfronta la primera ministra britànica, Theresa May, aquest dimecres. Després de la històrica derrota que el seu acord de divorci amb la Unió Europea (UE) va obtenir al Parlament Britànic, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha impulsat un nou desafiament al seu lideratge que es votarà a les 20:00 hores (hora espanyola).
El cable (lliura/dòlar) opera gairebé sense canvis aquesta jornada, a la zona dels 1,2850 dòlars, després del ral·li protagonitzat durant la nit de dimarts. La moneda s'havia depreciat més d'un 1% durant la jornada per sota dels 1,27 dòlars, després de començar el dia a prop dels màxims de set setmanes arribat dilluns. Però després de conèixer l'estrepitós rebuig dels diputats al tracte assolit entre Londres i Brussel·les el novembre, els inversors van començar a bombar compres en la divisa. El moviment d'anada i tornada en l'euro/lliura va ser similar. La lliura es va desplomar fins a les 0,8985 unitats contra la moneda comunitària per recuperar-se fins a les 0,8550 lliures, on es troba ara.
"Pel que sembla, els operadors estan considerant que el resultat està aplanant el camí per a una extensió del termini de l'Article 50, en lloc d'augmentar les possibilitats d'un Brexit sense acord, i això ha provocat la recuperació de la lliura", afirma David Cheetham, analista d’XTB.
Però els experts també creuen que els guanys en la moneda es veuran limitats pel nou compromís parlamentari de la líder conservadora. "La lliura ha sobreviscut, ho farà Theresa May?", es pregunta Jasper Lawler, analista de London Capital Group. L'analista s'inclina perquè "'Theresa Felina May' usi una altra de les seves set vides per superar la moció dels laboristes". Tot i que la moneda seguirà lligada a curt ja que el problema segueix sent el mateix: la 'premier' té fins dilluns per presentar un pla alternatiu, que després que l'anterior rebés menys respatllers de l’esperat, tampoc té garanties de tirar endavant.
El resultat de la votació ha suposat un dur revés per a May, que ara té tres dies per presentar un pla alternatiu, ja que 432 parlamentaris (118 d'ells conservadors) han votat en contra i tan sols 202 a favor. Per partits, 196 conservadors, 3 laboristes i 3 independents han donat suport a May i 248 laboristes, 118 'tories', 35 diputats del Partit Nacionalista Escocès (SNP), 11 liberal demòcrates, 10 legisladors del Partit Unionista Democràtic (DUP), 4 parlamentaris gal·lesos, 1 'verd' i 5 independents han dit 'no'.
Per trobar un rebuig tan contundent dels diputats britànics a les mesures emanades de Downing Street cal remuntar fins al 1924, quan el Gabinet de Ramsay MacDonald va patir una sèrie de garrotades parlamentaris, la major d’elles per un marge de 166 vots.
Per aquest motiu, si el Govern sobreviu el nou tràmit parlamentari, "la incertesa actual sobre la política del Brexit podria persistir, però almenys el temps necessari per a una elecció general no es perdria", indiquen els experts d'HSBC. Segons aquests analistes, "l'Executiu conservador pot pivotar cap a una estratègia alternativa per evitar el 'no acord' en haver vist que la seva proposta actual s'enfronta a una oposició majúscula".
En aquest cas, esperen "un canvi clar i decisiu cap a una política, probablement a l'extrem més suau de l'espectre Brexit, tindrà possibilitat d'obrir-se camí a parlament". I en aquest context, la lliura es veurà reforçada.