L'euro arriba a 1,15 dòlars enmig del caos i volatilitat de les divises

El ien es dispara a màxims de novembre de 2016 davant el 'bitllet verd'

Noemí Jansana
Bolsamania | 09 mar, 2020 10:11
euro-dollar-yen-livre-yuan

El caos i la volatilitat que domina els mercats impacta amb virulència també en les divises, que sucumbeixen als temors dels inversors sobre una guerra de preus entre els productors de petroli. El dòlar cau davant els seus principals rivals, amb l'euro a màxims no vists des de gener de 2019, amb una revalorització de més de l'1,5%, fins als voltants dels 1,15 dòlars. El ien deixa un auge gairebé sense precedents, amb un màxim per sota de 101,54 iens per dòlar, preus que no es veien des de novembre de 2016.

La pujada de més del 3% del ien ha suscitat l'alarma entre les autoritats nipones, amb una declaració del ministre de Finances del Japó, Taro Rosteixo, qui ha advertit als inversors que el govern observarà de prop el repunt de la moneda, que ha descrit com a "moviments nerviosos", segons Reuters. “Hem d'observar les anades i tornades de divises i accions durant un temps. Els examinarem acuradament ", va dir Rosteixo als periodistes. Va declinar fer comentaris sobre si el Japó necessita intervenir en el mercat de divises.

El ien també puja davant l'euro, encara que menys, i ha arribat a màxim de sis mesos, 116,36 iens, preu al qual el ien va cotitzar per última vegada al setembre de 2019.

La moneda nord-americana, al seu torn, s'erigeix com a refugi davant altres divises com el dòlar australià o el won coreà, que cauen més del 2,5% i un 1%, respectivament. El iuan cau un 0,23% i presenta relativa calma respecte del dòlar, malgrat el terratrèmol que sacseja altres encreuaments.

Els moviments es van produir quan el rendiment del bo de referència del Tresor dels EUA A 10 anys va caure per sota del 0,5%, abans de veure una lleugera recuperació, ja que es va negociar per última vegada al 0,5192%. El rendiment del Tresor a 30 anys també va assolir un mínim històric, trencant el llindar de l'1% per primera vegada a la història, l'última cotització en 0.9842%.

El col·lapse de la rendibilitat ha significat la mort d'una de les operacions de 'carry trade' més populars a nivell mundial: prendre préstecs a taxes negatives en l'euro i el ien per comprar actius estatunidencs, la qual cosa afegeix encara més potencial a l'escenari d'un dòlar baixista a llarg termini. "La tendència de l'euro/dòlar està canviant a causa del gir dramàtic i decisiu en les expectatives de taxes dels EUA", indica Alan Ruskin, cap global d'estratègia de divises en Deutsche Bank. "El dòlar ha perdut la font més important de la seva sobrevaloració: un fort avantatge d'operacions de cobertura", afegeix, i adverteix que això podria acabar amb la fortalesa del 'bitllet verd', que ha durat des de mitjan 2018.

contador