El dòlar, a mínims de dos mesos enfront de l'euro: el mercat espera una Fed més tova

Una bona dada d'inflació del juliol podria suavitzar la postura del banc central nord-americà

Álvaro Estévez
Bolsamania | 12 jul, 2023 15:07
photo d illustration montrant des billets de banque americains d un dollar devant un graphique boursier 20221230092315

El dòlar nord-americà pateix. El 'bitllet verd' ha marcat mínims dels últims dos mesos enfront de l'euro abans de la publicació de la dada d'inflació del juny dels Estats Units, que es preveu que caigui fins al 3,1% enfront del 4% registrat el mes passat de juny.

EUR/USD
1,042
  • -0,55%-0,01
  • Max: 1,05
  • Min: 1,03
  • Volume: -
  • MM 200 : -
19:00 22/11/24

Paral·lelament, la divisa nord-americana també ha marcat mínims dels últims 15 mesos amb la lliura esterlina a causa de l'expectativa d'una bona dada d'inflació als Estats Units, així com del creixement dels salaris britànics. Aquest darrer factor ha alimentat les expectatives que el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) hagi de pujar més els tipus d'interès per fer front a la pujada de preus.

La debilitat del dòlar també ha beneficiat les divises asiàtiques, amb el ien japonès pujant per sobre del 0,6% i arribant a màxims d'un mes amb el bitllet verd fins als 140 iens. El bon rendiment de la divisa nipona es va veure afavorit per la caiguda dels rendiments dels bons del Tresor nord-americà i per les creixents expectatives que el Banc del Japó (BOJ, per les sigles en anglès) anunciï canvis en la seva política de tipus de interès ultrabaixos a la reunió d'aquest mes.

"Ja estem veient que els mercats es mouen en previsió d'un informe d'inflació més suau als EUA. Això corre el risc d'una reacció de 'compra el rumor, ven el fet' si les xifres se situen al voltant de les expectatives", explica Matt Simpson, analista sènior de mercats de City Index.

Derek Halpenny, analista de MUFG, creu que la feblesa recent del dòlar reflecteix que els inversors estan cada vegada menys convençuts que la Reserva Federal (Fed) apujarà els tipus d'interès el 26 de juliol. Per Halpenny, una bona dada d'inflació podria ser una "catalitzadora perquè els nivells de convicció sobre una pujada baixin encara més". "Creiem que hi ha marge per a sorpreses a la baixa (en les dades)", explica Halpenny, que creu que una lectura molt a la baixa deixaria el dòlar vulnerable abans de la decisió de la Fed, encara que les caigudes podrien ser "limitades".

Tot i això, segons l'eina FedWatch de CME, el mercat dona per fet que el banc central nord-americà apujarà els tipus d'interès en 25 punts bàsics en el seu conclave del juliol i descompta una pujada addicional d'igual magnitud des del començament d'any.

A les actes de la reunió de juny, els funcionaris de la Fed van reflectir que "l'activitat econòmica havia continuat expandint-se a un ritme moderat", mentre que "el mercat laboral es va mantenir molt ajustat, amb sòlids guanys d'ocupació en els últims mesos i la taxa d'atur encara baixa, però hi va haver alguns senyals que l'oferta i la demanda al mercat laboral s'estaven equilibrant millor”.

Cal assenyalar que l'informe d'ocupació del juny va indicar que els EUA van crear 209.000 llocs de treball el sisè mes de l'any, uns 15.000 menys que esperaven els analistes. No obstant això, els guanys de mitjana per hora de tots els treballadors van pujar un 0,4%, fins als 33,58 dòlars. Durant els darrers 12 mesos, la mitjana per hora dels salaris va augmentar un 4,4%.

Ryan Brandham, director de Mercats de Capital Globals d'Amèrica del Nord a Validus Risk Management, va assenyalar que la dada dibuixava un escenari en què "està començant a aparèixer una lleugera debilitat als mercats laborals dels EUA, cosa que podria fer que el dòlar es debiliti una mica i que el preu de la pujada de tipus es moderi lleugerament, però no sembla que aquesta xifra per si sola sigui suficient per descarrilar la pujada a la reunió del FOMC el juliol”.

Per la seva banda, Pantheon Macroeconomics ha subratllat que "els detalls de les xifres de nòmina mostren una desacceleració abrupta al sector de serveis, amb una caiguda total de l'ocupació en transport i comerç al detall". "La desacceleració a les nòmines per si sola podria haver fet que la Fed s'aturés a la reunió a finals d'aquest mes, però l'excés en els guanys per hora i la revisió a l'alça de la impressió del maig significa que un augment ara ha de ser el nostre escenari base; ara caldria una impressió de l'IPC subjacent de zero per mantenir la Fed en espera", van afegir aquests experts.

contador