Ha dictaminat que el Bundesbank ha d'abandonar el 'QE' en un termini de tres mesos
L'euro cedeix terreny aquest dimarts fins a marcar mínims setmanals, que ho són també del mes de maig, després d'haver-se conegut la decisió del Tribunal Constitucional alemany sobre el programa de compres de deute del Banc Central Europeu (BCE) iniciat per Mario Draghi al 2015, i que es va reiniciar a la fi de 2019. La divisa europea ha encaixat el cop que la justícia alemanya ha donat als estímuls del banc central, que obliga el Bundesbank a abandonar aquest programa en un termini de tres mesos, tret que el BCE pugui justificar que aquestes adquisicions són necessàries i proporcionades. La moneda ha arribat a perdre prop d'un 0,7% fins a 1,0826 dòlars, nivells del 29 d'abril, des d'on es recupera ara marginalment.
No obstant això, la justícia alemanya ha separat de la seva decisió de qualsevol mesura d'assistència financera llançada per la crisi del coronavirus, la qual cosa n'ha suavitzat l'impacte, assenyalen els experts. “La decisió publicada avui no es refereix a cap mesura d'assistència financera presa per la Unió Europea o el BCE en el context de l'actual crisi de coronavirus”, ha puntualitzat l'alt tribunal alemany.
Els jutges alemanys han avaluat el programa de flexibilització quantitativa del BCE, que es va introduir al 2015 fins al 2018, i després es va reiniciar a finals de 2019. La idea darrere d'aquesta iniciativa era apuntalar l'economia de la zona euro, mantenint baixos els costos d'endeutament per a tots els seus estats membre. Però han trobat problemes de legalitat en la participació del Bundesbank.
Segons han explicat, el banc d'Alemanya haurà d'interrompre les compres de deute sobirà dins d'aquest programa en un termini de tres mesos, tret que el BCE pugui justificar que aquestes adquisicions són necessàries. “El Bundesbank no ha de participar en la implementació i execució de les decisions del BCE referent a això, tret que el Consell de Govern del BCE adopti una nova decisió que demostri que el PSPP no té efectes desproporcionats sobre la política fiscal”, assenyala.
Així, els analistes subratllen que el pas donat per la Cort de Karlsruhe, per 7 vots a favor i 1 en contra, provoca dubtes sobre la capacitat del banc central d'actual com a salvaguarda al mercat de bons, per la qual cosa s'esperen renovades tensions entre les primes de risc, especialment les perifèriques, i a la divisa comunitària.