Noves alces de l'IPC al Japó impulsades per l'avenç en els preus dels combustibles

Van pujar per segon mes consecutiu a l'octubre

Noemí Jansana
Bolsamania | 19 nov, 2021 10:16 - Actualitzat: 10:28
japon bandera portada

Els preus de consum bàsics del Japó van pujar per segon mes consecutiu a l'octubre, ja que els costos del combustible es van accelerar al ritme més alt en més d'una dècada i les pressions de l'escassetat de primeres matèries es van traslladar gradualment als detallistes.

S'espera que la inflació al consum repunti als propers mesos a causa de l'augment dels costos del combustible, encara que les pujades de preus al país seran probablement moderades en comparació amb altres economies avançades, ja que l'escàs creixement dels salaris impedeix a les empreses repercutir les pujades.

A causa de la gran dependència de les importacions d'energia, el Japó és susceptible als canvis en els preus de les matèries primeres, i un ien més feble també va fer pujar els costos d'importació al mes de l'informe.

Segons les dades del Ministeri d'Afers Interns i Comunicacions, el preu de la gasolina es va disparar un 21,4% al ritme més brusc en més de 13 anys, com a conseqüència de la pujada dels preus del cru. El querosè es va disparar un 25,9%, mentre que els preus del gas ciutat es van tornar positius per primera vegada des de l'agost del 2019.

Un altre factor darrere de l'augment de l'IPC van ser les tarifes d'allotjament, que van avançar un 59,1% en comparació amb el mateix període de l'any passat, quan els preus van ser reduïts pel pla Go To Travel, un programa de subsidis del govern per promoure el turisme regional al Japó.

Les tarifes de les comunicacions mòbils van caure un 53,6%, una xifra rècord, des que les principals companyies japoneses van decidir oferir plans més barats al mig de les pressions del govern per alleujar la càrrega dels consumidors, i els economistes afirmen que l'impacte de la baixada de preus va emmascarar tot l'impacte de la creixent pressió inflacionista al Japó.

El Banc del Japó (BOJ) probablement mantindrà la seva política monetària acomodatícia, ja que l'augment de l'IPC general al Japó és modest en comparació amb altres nacions desenvolupades i encara és lluny del seu objectiu d'inflació del 2%.

L'anomenat IPC bàsic, que exclou els aliments frescos i els articles energètics, va caure un 0,7% i va registrar el setè descens consecutiu en termes mensuals.

contador