La Xina acusa els EUA d’"assetjament comercial" a través de la imposició de sancions econòmiques
Les sancions bilaterals que s'han imposat mútuament els Estats Units i la Xina entren en vigor aquest dilluns, una mesura que reflecteix l'última escalada de tensions dins de la guerra comercial que s'ha desenvolupat durant els últims mesos entre les dues economies més grans del món.
Les sancions nord-americanes, que tindran un valor de 200.000 milions de dòlars en béns xinesos, i les conseqüents sancions xineses, per un valor de 60.000 milions de dòlars, s'han activat aquest dilluns a les quatre de la matinada, hora espanyola.
Les dues potències ja van intercanviar sancions econòmiques per un valor de 50.000 milions de dòlars a principis d'any. Tot i que la Casa Blanca la setmana passada va afirmar que continuaria cooperant amb la Xina en la recerca d'"una via positiva cap endavant" cap dels dos països ha mostrat intenció d'arribar a un acord.
Això no obstant, encara no s'ha programat cap tipus de reunió per negociar una possible treva. Diversos mitjans nord-americans han informat que la Xina, que ha acusat Washington d'actuar de manera deshonesta en les negociacions comercials, havia decidit no enviar el viceprimer ministre xinès, Liu He, a la capital nord-americana com estava previst.
ASSETJAMENT COMERCIAL
Per contra, la Xina ha acusat els Estats Units de dur a terme "assetjament comercial" i d'intimidar altres països perquè accedeixin a la seva voluntat a través de mesures com la imposició de sancions, segons ha informat aquest dilluns l'agència estatal xinesa Xinhua.
L'agència de notícies xinesa, que ha citat un comunicat publicat pel Consell Estatal de l'Executiu xinès, ha informat que tot i que Pequín ha intentat resoldre el conflicte "pel bé de tots dos països" i en favor de l'interès comú, l’Administració nord-americana ha "estat contradient-se a si mateixa i ha desafiat constantment la Xina", cosa que ha portat a una escalada ràpida de les tensions entre els dos països.
Els economistes han advertit en diverses ocasions que si la situació no es desbloqueja, podria implicar un important recés en el creixement econòmic global. Les tensions comercials, d'altra banda, ja s'han traduït al pla polític, on les dues potències han començat a prendre represàlies la una contra l'altra.
Aquest divendres, el Govern xinès va convocar l'ambaixador nord-americà a Pequín i va cancel·lar una trobada de tres dies entre els exèrcits d'ambdós països en protesta per les recents sancions imposades per Washington per la compra d'avions de combat i míssils terra-aire russos.
El Govern xinès ha demanat als Estats Units que "corregeixi immediatament el seu error i anul·li les sancions". "L'Exèrcit xinès es reserva el dret a adoptar majors represàlies", ha informat llavors la televisió pública xinesa CCTV.