El diari adverteix que la situació política actual és una "amenaça" per a la democràcia d'Espanya
La crisi política a Espanya ha creuat l'Atlàntic i el mateix The Wall Street Journal (WSJ) dedica un editorial a la situació que travessa el nostre país sota el títol El primer ministre d'Espanya juga amb el separatisme.
A primer paràgraf, el diari nord-americà afirma que, després de la por que es va generar a Espanya davant la possibilitat que Vox entrés al Govern, ara sembla que l'alternativa n'és pitjor.
"Recordeu l'estiu passat quan tots tenien por que un partit d'extrema dreta pogués fer-ho bé a les eleccions espanyoles i posar en perill Espanya i la Unió Europea? Bé, ara sembla que l'alternativa n'és pitjor, després que dijous el primer ministre Pedro Sánchez tanqués un acord amb separatistes regionals per romandre al poder".
WSJ afegeix que Espanya ha patit mesos d'incertesa política des d'unes eleccions de juliol en què "el Partit Popular de centredreta liderat per Alberto Núñez Feijóo va ser el gran guanyador, però els partits de dreta no van aconseguir obtenir suficients escons en total per formar un govern de coalició, en part, això va ser perquè els votants van rebutjar el partit Vox, més a la dreta del PP, enmig d'una campanya mediàtica global advertint que el partit era reaccionari en política social i una amenaça per la posició d'Espanya a la UE".
Tot i això, prossegueix WSJ, el partit governant, el Partit Socialista Obrer Espanyol de l'actual primer ministre, Pedro Sánchez, i els seus aliats d'esquerra tampoc van aconseguir obtenir suficients escons per formar un govern. Això ha portat Sánchez a formar una coalició que inclou partits separatistes catalans i bascos. Aquest acord, anunciat dijous, aplana el camí perquè Sánchez romangui al poder.
"Els separatistes van exigir un alt preu pel seu suport. L'element central és una amnistia per a tots els involucrats en un referèndum d'independència català il·legal el 2017. L'amnistia també podria incloure aquells acusats d'activitats separatistes il·legals abans i des d'aleshores, una llista que podria superar fàcilment les 1.000 persones”, prossegueix.
"El que podria ser una amenaça per a la democràcia a Espanya és un partit d'esquerres disposat a negociar amb l'Estat de dret"
L'acord, diu el diari, està creant malestar a Espanya, “que té una llarga història de separatisme regional i on la unitat nacional és un tema polític potent”. Els manifestants s'han congregat a Madrid i en altres llocs contra un acord d'amnistia, i el Partit Popular està organitzant protestes a ciutats de tot el país diumenge, explica.
També està creant “problemes per a la UE”. Molts països europeus enfronten divisions internes i moviments separatistes, que Brussel·les està ansiosa per ajudar a sufocar. El Comissionat de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, va enviar dimecres una carta a Madrid expressant preocupacions sobre el possible acord d'amnistia i demanant-ne més detalls.
"El partit espanyol Vox ha provocat cremor d'estómac a tot Europa perquè les seves polítiques conservadores no estan en sintonia amb la saviesa convencional liberal de Brussel·les. Però aquests desacords polítics no són una amenaça per a la democràcia. El que podria ser-ho, a Espanya, és un partit d'esquerres disposat a negociar amb l'Estat de Dret", conclou contundent l'editorial.