Trump anomenarà 'pet' (FART) la seva llei per deixar l'OMC

El projecte de llei violaria dos dels principis bàsics de l'Organització Mundial del Comerç

Sergio García
Bolsamania | 02 jul, 2018 19:23
trumpcaida

Trump torna a estar a l'ull de l'huracà. El president dels Estats Units hauria encarregat al seu govern un projecte de llei perquè la Casa Blanca pugui legislar mesures comercials sense el suport del Congrés. Així ho va anunciar Axios el cap de setmana, cosa que seria la clara intenció de Trump d'abandonar el WTO (Organització Mundial del Comerç).

Però amb el que ha tornat a donar la nota el president és amb el nom de la llei: el projecte es diria 'United States Fair and Reciprocal Tariff Act', abreujat en les sigles 'FART' (flatulència en anglès). Els comentaristes a Washington sostenen que és una falta de respecte als seus enemics en la guerra comercial o un indicador que Trump s'ho pren en broma, a causa de les poques probabilitats que la norma tiri endavant.

El projecte de llei violaria dos dels principis bàsics de l'Organització Mundial del Comerç

Amb tot, la llei FART donaria a Trump el poder de negociar cara a cara i un per un amb qualsevol país, i així violaria dos dels principis bàsics de l'Organització Mundial del Comerç.

El primer d'ells seria el de la "nació més afavorida" que estipula el fet que els països no poden imposar aranzels diferents a diferents països al marge dels acords de lliure comerç.

El segon principi es refereix als "aranzels consolidats", és a dir, als límits aranzelaris que cada país de l'OMC ha acordat en negociacions prèvies. "Seria l'equivalent a abandonar l'OMC i els nostres compromisos sense notificar-nos el seu retir", ha afirmat una font familiaritzada amb el tema a 'Marketwatch'. "La bona notícia és que el Congrés mai li donaria aquesta autoritat al president", destaca.

Per la seva banda, la portaveu de la Casa Blanca, Lindsay Walters, ha afirmat en declaracions a Axios: "No és cap secret que Trump està frustrat pel desequilibri aranzelari que posa els EUA en desavantatge. Li va demanar al seu equip que desenvolupés idees per posar remei a aquesta situació i crear incentius perquè els països redueixin els seus aranzels", conclou.

Diane Swonk, economista en cap de Grant Thornton, ha afirmat a Twitter que "l'amenaça i altres accions contra el comerç alimentaran la incertesa global, que eventualment soscavarà el creixement a l'estranger i deixarà buits geopolítics".

contador