Tots els infants més grans de sis anys hauran de portar màscara a classe

Govern i CCAA acorden 29 mesures per garantir la seguretat de la tornada a l'escola.

Virginia Mora
Bolsamania | 27 ago, 2020 17:10
ep la ministra de educacion y formacion profesional isabel celaa el pasado 3 de marzo en moncloa
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Govern i CCAA han acordat aquest dijous a la reunió que han mantingut aprovar les mesures necessàries per garantir la seguretat de la tornada a l'escola que tots els alumnes més grans de sis anys hauran de portar posada la màscara a classe en tot moment i fins i tot si es pot mantenir la distància de seguretat.

Ho hauran de fer encara que formin part d'un dels anomenats grups de convivència estables o bombolla, que significa que els seus integrants no poden barrejar-se amb membres d'altres classes. Aquesta és una de les 29 mesures que s'han adoptat de manera conjunta a la Conferència Sectorial d'Educació, ha confirmat la ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celáa, en roda de premsa després d'aquesta cita.

Segons la titular d'Educació, hi ha hagut un "acord total amb les comunitats" sobre les mesures a adoptar, i ha aprofitat per demanar "tranquil·litat" a les famílies perquè "hi haurà un entorn escolar molt segur". "S'han adoptat 29 mesures i 5 recomanacions", entre les quals, que l'activitat lectiva sigui "presencial per a tots els nivells i etapes, prioritzant-la per a l'alumnat de menor edat, almenys fins a 2n ESO", o que "els centres es mantindran oberts durant tot el curs, assegurant els serveis de menjador i el suport lectiu a menors dependents o en situacions especials, d'acord amb la situació de la pandèmia".

També, ha dit Celáa, hi haurà una "persona responsable" als centres educatius per a aspectes relacionats amb la Covid-19, que haurà d'estar "familiaritzada amb tots els documents relacionats amb la pandèmia". Així mateix, s'ha acordat que hi hagi una "higiene de mans regular", especialment a l'entrada i sortida del centre, i que hi hagi rentat de mans almenys cinc vegades al dia.

La ministra ha explicat, així mateix, que l'alumnat rebrà classes d'"educació per a la salut", i que aquesta informació també es farà arribar a les famílies, i ha assenyalat que totes aquestes mesures han estat possibles gràcies al treball que el seu departament, i el del ministre de Sanitat, Salvador Illa, han dut a terme durant les diferents conferències sectorials amb les CCAA. Ha defensat així la tasca de l'Executiu després de les crítiques que ha rebut per la falta de coordinació en la tornada a l'escola.

"NO HO CONCEBO"

Per part seva, Illa ha detallat d'altres de les mesures acordades. El ministre ha insistit en la necessitat de mantenir la distància interpersonal d'1,5 metres a les aules, en el transport escolar i al menjador, perquè "continua sent important", i que hi hagi en les classes una "ventilació molt freqüent, si és possible mantenir-la de manera constant (finestres obertes), i almenys a l'inici i final de la jornada, durant l'esbarjo, i si és possible durant 10-15 minuts entre classes".

El responsable de Sanitat ha parlat també de l'obligació de la presa de temperatura, ja sigui a casa per part dels pares, o al centre escolar. "Cada CCAA ho organitzarà com cregui convenient". En aquest sentit, Celáa ha explicat que aquesta mesura té relació amb la decisió de demanar als pares que signin un document de responsabilitat o d'informació fefaent. És a dir, es vol garantir que els pares són conscients de les condicions en les quals envien als seus fills a classe.

Aquest tema és bastant delicat, ja que hi ha molts pares que s'estan plantejant si portar o no els seus fills a classe en vista dels nombrosos rebrots. Illa, en ser preguntat si hi haurà sancions si les famílies arriben a aquest punt, ha estat categòric: "És cada CCAA la que ha de decidir sobre aquest tema, però no ho concebo. No concebo que estant com estem els pares portin un nen a classe posant en risc la salut del seu fill, dels altres nens, i dels professors. Hi ha de tot, però no em cap al cap", ha insistit. El ministre ha demanat serietat amb aquest assumpte. "A qui se li acut portar a un nen al centre educatiu sabent que no compleix les condicions? Si cal sancionar-ho, en fi…", ha dit.

A més, Illa ha volgut deixar clar que el tancament de col·legis i instituts serà sempre l'última mesura. "S'estableix que hi ha un brot amb 3 casos en un centre educatiu", i quan hi ha un cas confirmat en grups de convivència estable, "ha de fer quarantena", mentre que, si es detecta en una aula normal, només caldrà vigilar i posar en quarantena els contactes més propers. Aquest és un dels aspectes que les regions han demanat revisar.

"La suspensió de l'activitat lectiva competeix a les comunitats", però hi ha consens sobre que "aquesta mesura seria el darrer recurs", ha assenyalat el titular de Sanitat. "L'acord és reiniciar les classes de manera presencial, però si hi ha mesures d'aquest tipus que afectin CCAA veïnes, cercarem mesures de coordinació", ha dit. I és que "no hi ha blanc o negre amb el tancament d'aules".

Segons el parer de Illa, caldrà analitzar cada cas abans de prendre decisions. "Es pot suspendre o tancar una aula, una línia educativa, un cicle, sempre deixant el cas més extrem, el tancament del centre, quan es constati que hi ha una transmissió no controlada i generalitzada. Llavors, de manera temporal, es procedirà al tancament dels centres", ha conclòs.

contador