Sánchez sobreviu Colom, però segueix torpedinat per barons, independentistes i PGE

Casado, Rivera i Abascal exigeixen eleccions al president del Govern

Noemí Jansana
Bolsamania | 11 feb, 2019 09:52
ep pedro sanchez recibemoncloalas integrantesla seleccion femeninafu 20190206185103
Ricardo Rubio - Europa Press

El seguiment de la manifestació convocada per Ciutadans i PP contra el Govern de Pedro Sánchez ha enviat una pilota d'oxigen al cap de l'Executiu. Els 45.000 assistents, segons la delegació del Govern -a través de la Policia-, que els organitzadors eleven a 200.000 són insuficients perquè la dreta faci caure l'inquilí de la Moncloa. Per ara. El socialista segueix torpedinat pels seus propis barons i els independentistes i compta amb escassíssimes possibilitats de tirar endavant els seus Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

L'inesperat cop d'efecte de trencar les relacions amb els independentistes va lliurar a l'Executiu de qualsevol llast de cara al que pogués passar durant la protesta. Va obeir, segons fonts del partit, a l'obstinació d'ERC i PDeCAT "a parlar del dret d'autodeterminació i el referèndum d'independència, cosa que per a nosaltres no és possible, no ho ha estat mai i en aquest punt hem estat clars". "La seva insistència i el seu excés de pressió ha acabat tombant el diàleg en aquests termes", afegeixen. Això sí, expliquen a Bolsamanía que la intenció de l'Executiu és "seguir parlant, però haurà de ser en un nou marc".

Així, Moncloa va arribar a la jornada de protesta ciutadana sense càrregues i s'ha estalviat qualsevol necessitat de reaccionar al presumpte clam al carrer que anticipava el paroxisme de la dreta i la ultradreta de Vox. El rebuig al relator per al diàleg a Catalunya, malgrat el fracàs comunicatiu del Govern en explicar bé aquesta mena de mediador, no ha estat tal com s'esperava. El partit avaluarà les seves opcions a partir d'aquest dilluns i seguirà lliurant una dura pugna en el seu si entre els que preferirien abandonar les negociacions amb postconvergents i republicans, fer-se enrere amb els PGE i convocar eleccions i Sánchez i el seu nucli dur que vol sobreviure a qualsevol preu fins al 2020.

Quant als comptes de Sánchez, fonts del partit aposten perquè els sobiranistes canviïn la seva postura durant els pròxims dies: "Saben que s'han equivocat i tenen un problema", subratllen. No amaguen la seva amargor perquè reconeixen que "apostar pel diàleg ens costa vots". "A ells no dialogar els deixa en un carreró sense sortida".

"El principal problema són les eleccions del 26 de maig, on diversos barons regionals podrien perdre els seus feus", coincideixen els experts. Entre els més bel·ligerants, el president de la Junta de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, va carregar amb duresa contra la proposta del mediador entre partits a Catalunya, fins al punt que ha rebut un toc d'atenció de Ferraz. I els històrics com l'expresident del Govern, Felipe González, i qui va ser el seu exvicepresident, Alfonso Guerra, tampoc s'han estalviat crítiques contra la proposta de Moncloa per desencallar els comptes.

"Els barons estan molt atrapats i es troben davant un gran dilema perquè a menys de tres mesos vista afronten una important cita electoral", reflexiona Jordi Pacheco i Canals, degà del Col·legi de Politòlegs de Catalunya. Com és obvi, tenen por que qualsevol indici de claudicació davant les demandes dels independentistes provoqui una desbandada de votants que reprodueixi en altres comunitats autònomes el desastre andalusa i col·loqui tripartits de dretes en més cadires regionals.

LA RESPOSTA DE L'INDEPENDENTISME

Els analistes segueixen apostant per l'avançament electoral aquest dilluns i torna a la palestra l'opció d'un súper diumenge el 26 de maig. Els socialistes llegeixen la manifestació en clau de fracàs de populars, ciutadans i ultradretans, cosa que els anima a avançar els comicis generals fins a aquesta data. No obstant això, la tardor segueix sent l'opció preferida, ja que amb tota seguretat Sánchez naufragarà en el debat dels PGE aquest dimecres.

El 13 de febrer es voten les esmenes a la totalitat de PP i Ciutadans i, també, les d'ERC i el PDeCAT -el partit les va registrar divendres abans que s'esgotés el termini-. A més, Coalició Canària i Fòrum Astúries, amb un escó cadascuna, van registrar sengles vetos que allunyen encara més l'opció que els comptes sobrevisquin un altre mes a la cambra baixa.

El PSOE confia en un canvi de postura dels sobiranistes, però els moderats, que apostaven per continuar donant suport al Govern, a canvi del diàleg, han perdut el domini de la situació. Entre republicans i postconvergents ha acabat imposant-se l'ala dura liderada per l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president, Quim Torra, i tots dos se senten validats pel poc poder de convocatòria de la dreta i ultra dreta.

Torra ha afirmat que la manifestació d'aquest diumenge a Madrid convocada per PP, Cs i Vox és un "fracàs estrepitós que hauria de fer reaccionar el PSOE". Puigdemont, ha apel·lat a Sánchez i l'ha instat, mitjançant una piulada a tenir "coratge d'una vegada per treure els seus ultres de sobre". Tots dos han reclamat al president del Govern que torni al diàleg per parlar d’autodeterminació.

Encara que Sánchez no hagi rebut un bany als carrers, seguirà pressionat per tots. Els independentistes, continuen amb els seus tretze són tretze, la dreta passa de puntetes per les xifres i segueix exigint eleccions i els barons no estaran disposats a sacrificar ni un vot a canvi de seguir negociant amb Catalunya.

contador