Aquesta segona volta ha comptat amb la participació més alta en dècades, del 66,6%
França entra en un període d'incertesa que pocs havien predit. La victòria sorpresa del bloc de l'esquerra a la segona volta de les eleccions legislatives que es va celebrar aquest diumenge planteja ara seriosos dubtes. Primer, sobre la capacitat per formar un nou govern, per la divisió que hi haurà a l'Assemblea Nacional, ja que es necessitaran acords i ja es parla d'una possible aliança centreesquerra. I segon, sobre les mesures que podria adoptar el Nou Front Popular (NFP). "S'acosten problemes fiscals" i "més incertesa" per a la tercera economia més gran d'Europa.
En un gir inesperat dels esdeveniments, la coalició d'esquerres Nou Front Popular (NFP) que engloba, entre d'altres, el Partit Socialista i la França Insubmisa (LFI) de Jean-Luc Mélenchon ha guanyat les eleccions franceses en aconseguir un total de 182 diputats, als quals se sumen 13 independents d'esquerra.
El partit d'Emmanuel Macron, Ensemble, per part seva, ha millorat també els pronòstics dels sondejos en haver caigut només fins a la segona posició. Tindrà 168 legisladors, i s'ha situat per davant del partit d'extrema dreta Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francès) que lidera Marine Le Pen, que malgrat cantar victòria són ara la tercera força política amb els seus aliats amb només 143 escons.
I els Republicans, el partit de la dreta clàssica que va quedar dividit després que el seu president, Éric Ciotti, anunciés un pacte amb RN, serà la quarta força amb 45 seients al parlament francès.
"França està al limbo polític", comenten els experts d'IG Market, i és que l'NFP té una majoria relativa, i necessita un soci per tenir els 289 escons que es necessiten per tenir majoria absoluta i poder formar govern (el total a l'Assemblea Nacional són 577 seients). S'obre la possibilitat d'una aliança amb els de Macron, però l'escenari continua provocant incertesa.
Ara s'espera un període de negociacions tens que es podria allargar fins i tot fins al final de l'estiu i fins i tot saldar-se sense acord. I és que com diuen els analistes d'IG, "les lluites polítiques internes aviat podrien desestabilitzar una possible coalició arc de Sant Martí".
"Malgrat la participació més alta en dècades no hi ha veritables guanyadors a les eleccions franceses, ja que el país està dividit en tres faccions", diu Axel Rudolph, analista de mercat sènior d'IG, que comenta que els "punts de vista diametralment oposats entre els partits polítics –que no són coneguts per la seva postura conciliadora– dificultaran la formació d'una coalició que pugui governar França”.
Una visió que comparteixen la resta dels analistes. Per exemple, des de Berenberg assenyalen que amb aquests resultats "s'eviten riscos de cua", però "s'acosten problemes fiscals" per a França. El país gal, expliquen des de la companyia d'anàlisi alemanya, "ha evitat els dos riscos de cua d'un govern liderat per la dretana Assemblea Nacional (RN) de Marine Le Pen i una majoria absoluta de l'esquerra amb els seus plans de despesa inassequibles".
"En unir forces contra l'RN a la majoria dels districtes electorals, l'esquerra unida i els centristes del president Emmanuel Macron han superat l'RN a la segona volta de les eleccions parlamentàries. No obstant, el fet que l'esquerra s'hagi convertit en el grup més fort del parlament genera serioses preocupacions”, comenten.
I és que França "es dirigeix a un període d'incertesa política i, molt probablement, a problemes fiscals i certa reversió de les reformes procreixement del president Emmanuel Macron". Per a aquests experts, "en comparació amb la situació anterior al fet que Macron convoqués eleccions anticipades, això segueix sent un clar aspecte negatiu". Tot i que "al costat positiu, el resultat inesperadament feble de l'RN suposa un alleujament tant per a la Unió Europea com per a Ucraïna".
Per Berenberg, el fet que les forces polítiques que es van unir per impedir un govern de l'RN tinguin "poc més en comú", ja que els seus punts de vista sobre la migració, les qüestions socials i culturals, la política fiscal i la necessitat de reformes pro-creixement "són sovint diametralment oposats", no és un bon auguri. "Formar un govern no serà fàcil. Són temps difícils, les emocions estan a flor de pell i França no té tradició de forjar coalicions entre partits de tendències polítiques molt diferents", afegeixen.
A parer seu, el resultat "menys dolent" seria un govern estable liderat per l'esquerra moderada i recolzat pels centristes i, possiblement, els republicans de centredreta. Tot i això, "això tampoc sembla probable". I és que creuen que "l'acompliment de l'esquerra unida en conjunt fa que sigui difícil per a l'esquerra moderada trencar files amb l'extrema esquerra i desfer-se de les parts més cares del programa fiscal de l'esquerra unida".
Però, comenten, en qualsevol cas, per a Europa el fet que els votants francesos hagin rebutjat un govern de l'RN “suposa un alleujament”. "Encara que França tindrà dificultats per complir les normes fiscals de la UE, probablement serà més cooperativa del que hauria estat sota un govern de l'RN", conclouen.
CAOS POLÍTIC
Altres analistes van un pas més enllà i parlen de “caos polític” a França. És el cas de Kathleen Brooks, directora de recerca d'XTB, que comenta que el país té un dèficit pressupostari del 5,5% i “les preocupacions sobre la seva salut fiscal han portat el diferencial de rendiment dels bons francoalemanys a 10 anys al seu nivell més alt des de la crisi del deute sobirà".
Per això creu que "si l'extrema esquerra forma un govern, les seves polítiques, si fossin promulgades, certament agreujarien la situació fiscal de França i posarien el país en camí de xocar amb Brussel·les per una violació de les regles fiscals".
També exposa que l'impacte a llarg termini d'aquestes eleccions als mercats financers "dependrà de qui es converteixi en primer ministre". "El pitjor resultat per als preus dels actius francesos seria un primer ministre francès d'extrema esquerra o de tendència esquerrana que volgués augmentar els impostos i la despesa", i és que "als mercats no els agraden els líders europeus que amenacen l'estabilitat fiscal d'un país".
Aquest resultat electoral "podria marcar el començament d'un període d'inestabilitat política" a mesura que els diferents partits negocien per intentar formar una coalició i el president Macron espera per triar un primer ministre. "Això podria portar un temps, i si hi ha un parlament sense majoria, aleshores pot ser necessària una nova votació d'aquí a un any".
Un tema sobre el qual també incideixen els estrategs de Capital Economics. "Probablement ara hi haurà un període de regateig entre partits i grups en un esforç per formar algun tipus de govern viable. Però les negociacions seran difícils i no és clar si es podrà formar una coalició estable", expliquen.
"És possible que l'NFP pugui governar si modera el seu programa. O hi podria haver una coalició de partits d'esquerra, de centre i de dreta, excloent-ne l'RN i potser fins i tot l'LFI", afegeixen. Però el que és clar és que “si no s'arriba a un acord sobre cap govern, Macron podria nomenar una administració tecnocràtica per supervisar el funcionament diari del govern fins que es pugui celebrar una altra votació (la Constitució no permet a Macron convocar una altra votació durant almenys 12 mesos)".
Com diuen des de la companyia londinenca d'anàlisi, el mercat probablement jutjarà que les eleccions han evitat els pitjors resultats possibles: un govern majoritari de l'RN o de l'NFP. "Però les coses encara no pinten bé per a França".
Sobretot, indiquen, perquè "un parlament dividit significa que serà difícil per a qualsevol govern aprovar les retallades pressupostàries que són necessàries perquè França compleixi les normes pressupostàries de la UE i col·loqui el seu deute públic en un camí sostenible".
Recorden des de Capital Economics que el dèficit pressupostari gal va ser del 5,5% del PIB l'any passat, "molt més ampli del que seria coherent amb una estabilització de la ràtio de deute, i encara menys amb una caiguda". La situació ja era complicada abans dels comicis, però ara s'ha empitjorat just quan la Comissió Europea ha obert contra França un procediment per dèficit públic excessiu (PDE).
Des de TD Securities també comenten la dificultat de formar govern i els problemes als quals enfrontarà França. "Comença així el difícil procés d'intentar formar un govern francès que funcioni. Això podria trigar setmanes i potser la resta de l'estiu", apunten, i fins i tot veuen "probable que el futur govern sigui fràgil, sense un mandat clar i sense capacitat per ocupar-se dels assumptes quotidians". En qualsevol cas, recorden, "no es podran convocar noves eleccions fins d'aquí a 12 mesos i és poc probable que arribin fins al 2027 com a molt aviat".
GOVERN FRÀGIL
Per acabar, els analistes de Danske Bank també posen l'accent en la dificultat de formar govern i en el període extens d'incertesa que s'obre a França. "En tots els escenaris, el nou govern serà fràgil, ja que estarà format per diferents partits amb opinions polítiques molt diferents o serà un govern minoritari. També hi ha el risc que no es pugui formar cap govern i que s'instal·li un govern tecnocràtic per primera vegada a la història de França", comenten.
"La incertesa en la política francesa persistirà fins i tot després que es formi un govern, ja que hi ha un risc més gran de l'habitual que el govern es trenqui, atesos els resultats fragmentats de les eleccions", afegeixen aquests experts, que creuen que els resultats de les eleccions "han eliminat certa incertesa dels mercats, ja que el més probable és que la despesa pública a França no augmenti significativament, ja que tant l'esquerra com l'extrema dreta no han arribat a la majoria absoluta".
A Danske creuen que França "s'encamina a un període prolongat de paràlisi política" que podria perjudicar-lo davant les pressions que arribaran des de Brussel·les per estabilitzar les seves finances públiques. "Atesa la fragmentació de l'Assemblea Nacional i el fet que un nou govern probablement serà fràgil, esperem que a França li resulti difícil proposar reformes estructurals i retallades de despeses que puguin satisfer la comissió".
"Per tant, hi ha una gran possibilitat que la Comissió obri oficialment un PDE contra França. No obstant, depèn del nou govern, especialment perquè un govern tecnocràtic podria tenir més possibilitats de prendre decisions impopulars", destaquen.