Els missatges que es van conèixer aquest dimecres "podrien implicar que Puigdemont té la intenció de fer un pas al costat", afirmen aquests analistes
"Des d'ahir hi ha una major possibilitat que els problemes de Rajoy desapareguin, almenys en part, sense necessitat que hagi de ser Houdini i fer màgia per aconseguir-ho". Aquest és només un extracte de l'informe que han publicat els experts de Rabobank aquest dijous sobre Catalunya sota el aclaridor títol de 'Goodbye Carles' ('Adéu Carles', en referència a l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont).
L'informe es publica després que aquest dimecres Telecinco donés a conèixer una sèrie de missatges telefònics entre Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín en què el primer afirmava que el Govern d'Espanya havia triomfat i que el seu partit l’havia sacrificat. "Moncloa triomfa. Això s'ha acabat. Els nostres ens han sacrificat", deia Carles Puigdemont. Els missatges han tingut un gran impacte i, tot i que Puigdemont va reaccionar reafirmant la seva intenció de convertir-se en president de la Generalitat, els experts de Rabobank creuen que els dies de l'expresident estan comptats. "Això podria implicar que Puigdemont té la intenció de fer un pas al costat per permetre que un altre candidat legítim sigui elegit com a president", afirmen al seu informe.
"A l'economia no podria importar menys (la crisi política)", sostenen des de Rabobank
Des de Rabobank, però, adverteixen que, com sempre, el problema 'no termina fins que acabi', i es refereixen a aquesta reacció de Puigdemont a les xarxes socials reafirmant-se. Així i tot, els experts de Rabobank consideren que és més probable que s'arribi a un acord entre els diferents partits independentistes per designar un altre candidat. "Creiem que la probabilitat que Puigdemont torni a ser designat, cosa que portaria a un nou enfrontament entre Madrid i Barcelona, ha disminuït significativament", precisen.
Tot i apostar per un acord entre els independentistes per designar un altre candidat a president de la Generalitat, aquests analistes insisteixen que el procés per aconseguir tenir un Govern a Catalunya serà llarg. "Això (que Puigdemont quedi descartat) no vol dir necessàriament que la regió aviat recuperarà l'autogovern", adverteixen des de Rabobank, i afegeixen: "La renúncia efectiva de Puigdemont i la recerca d'un nou candidat a la presidència en el qual tots els partits separatistes estiguin d'acord portarà temps. No obstant això, és probable que s'arribi a un acord com a molt tard el 2 d'abril, ja que, en cas contrari, hi hauria noves eleccions".
LA SECESSIÓ ÉS POC PROBABLE, PERÒ LES TENSIONS PERSISTIRAN
Tot i que els experts de Rabobank veuen poc probable que Catalunya finalment s'independitzi, sí que creuen que les tensions entre el Govern de la Comunitat Autònoma i de l'Estat continuaran. "La secessió és poc probable, però les tensions continuaran. Així que, per ara, esperem que l'enfrontament actual continuï amb el Govern central i que aquest segueixi governant la regió des de Madrid".
"Mentre Madrid no permeti que el Govern català governi, no hi ha risc d'una nova declaració d'independència unilateral ja que no hi ha un Govern que la 'reclami' oficialment", afegeixen des de Rabobank. Alhora, creuen que, encara que el Govern regional recuperi els seus poders, "la independència unilateral és improbable a causa de la sèrie d'esdeveniments i obstacles que es van presentar després de la declaració unilateral d'independència a l'octubre de l'any passat".
"Per ara, esperem que l'enfrontament actual continuï amb el Govern central i que aquest segueixi governant la regió des de Madrid", afirmen des de Rabobank
Des de Rabobank recalquen que Madrid no atorgarà la independència a Catalunya i que la secessió és "poc probable durant els propers anys". "No obstant això, amb les tensions mantenint altes durant els propers anys i augmentant de tant en tant, la secessió segueix sent un risc. Al final, preveiem que Barcelona i Madrid es conformaran amb una major autonomia (fiscal) per a la regió. No obstant això, podrien passar anys abans que s'arribi a una solució estable".
I L'ECONOMIA?
"A l'economia no podria importar menys (la crisi política)", sostenen des de Rabobank. Des del seu punt de vista, hi ha poques evidències que la crisi política hagi tingut un impacte notable en l'economia general d'Espanya. "L'economia va registrar un creixement intertrimestral del 0,7% durant el quart trimestre del 2017, un 0,1% per sobre del nostre pronòstic i només un 0,1% menys que durant el tercer trimestre. Òbviament, podria ser que la crisi hagi tingut la seva part a l'hora de soscavar el creixement d'Espanya, principalment a través d'una important debilitat a Catalunya, però l'impuls subjacent és encara més fort del que havíem previst", expliquen aquests analistes.
L'economia espanyola va créixer un 3,1% el 2017 en comparació amb el 3,3% el 2016, amb la desocupació baixant del 18,6% a finals de 2016 al 16,6% a finals de 2017. "De cara al futur, la xifra del quart trimestre més alta del que s'esperava eleva automàticament la nostra previsió per 2018 del 2,2% al 2,3%".