Puigdemont celebra un any de Govern de Junts Pel Sí, a punt per a la qüestió de confiança

El president de la Generalitat se sotmetrà a una votació del Parlament de Catalunya que espera guanyar amb el suport de la CUP

  • Sectors del PDC li reclamen que no es deixi endur per la CUP
  • Puigdemont confirmarà si inclourà el referèndum al full de ruta sobiranista fent l'ullet indiscutible a la CUP
Noemí Jansana
Bolsamania | 27 set, 2016 10:42 - Actualitzat: 16:02
Generalitat-Carles-Puigdemont-Junqueras-Parlament_96000440_455621_1706x960-560x315

Quan se celebra un any de la victòria de Junts pel Sí a les eleccions autonòmiques catalanes, que internament es van llegir en clau de plebiscit sobre la independència de Catalunya, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'enfronta a la qüestió de confiança proposta davant el Parlament de Catalunya. Amb 72 vots a favor assegurats, el líder del Govern català superarà la prova amb comoditat, però fent concessions a la CUP, cosa que des de diversos sectors del seu partit no veuen amb bons ulls.

El matrimoni entre els anticapitalistes i la coalició formada per ERC i el PDC (antiga Convergència), ha estat turbulent des del dia després que Junts pel Sí obtingués 62 escons a la cambra catalana: immediatament es va fer evident que necessitava els 10 diputats de la CUP per governar. Les negociacions per a la investidura d'Artur Mas es van dilatar fins passat Nadal i, ja el 2016, l'expresident català es va apartar de la primera línia per designar Carles Puigdemont com el candidat. La investidura es va materialitzar no sense sacrificis, ja que va deixar cadàvers polítics entre la formació de l'esquerra radical pel camí, entre ells qui havia estat número u de les llistes a la Generalitat, Antonio Baños. I el procés independentista va quedar seriosament tocat després de la desunió mostrada en les files sobiranistes.

Puigdemont confirmarà si inclourà el referèndum en el full de ruta sobiranista fent l'ullet indiscutible a la CUP

Conscients d'això, tant Junts pel Sí com la CUP, van decidir que les aigües havien de tornar al seu curs i es devia treballar el full de ruta, ara en mans de Puigdemont. A saber: desplegar les estructures d'Estat, posar en marxa la llei de transitorietat jurídica a Catalunya per iniciar la desconnexió de Madrid i convocar unes noves eleccions constituents. De moment, s'han cremat ja 12 mesos dels 18 desitjats pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, per assolir la independència i, si bé, s'està treballant en la Hisenda pròpia o en la Seguretat Social catalana, Puigdemont s'ha desviat d'aquest full de ruta inicial, pressionat en part per la CUP. Així, podria anunciar la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència entre els mesos de juny i setembre pròxims, la qual cosa no estava prevista fa pocs mesos.

I és que l'Executiu de Puigdemont -i la seva continuïtat- es troba a mercè que la formació antisistema mantingui el pacte de govern. La mateixa moció de confiança obeeix a les desavinences en matèria de pressupostos que es van exhibir abans de l'estiu i que van engegar en orris la sensació d'entesa que s'havia tractat de mantenir des del gener. De fet, una de les grans incògnites que planegen sobre què oferirà Puigdemont als seus socis per tornar a comptar amb la seva confiança -i amb els seus vots- és si donarà detalls sobre els nous passos a seguir en el procés sobiranista i de si inclourà aquest referèndum com gest de complicitat indiscutible a la CUP.

REFERÈNDUM VINCULANT

Durant les últimes setmanes ha anat quedant clar que la celebració d'un referèndum és l'única opció per assegurar l'estabilitat a la Generalitat i esquivar l'amenaça d'unes noves eleccions a Catalunya. Recents informacions aparegudes a La Vanguardia apuntaven que l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, l'organisme que treballa per articular el nou Estat català, havia assumit la tasca d'elaborar un informe sobre el referèndum vinculant que havia d'estar sobre la taula del president abans de sotmetre's a la qüestió de confiança.

Des del PDC insisteixen que seria "un fracàs" emular la jornada de participació "amb menys votants"

Les qüestions que havia de dirimir l'organisme dirigit per Carles Viver Pi-Sunyer eren, entre d'altres, donar validesa internacional a aquesta opció, que havia quedat rebutjada. De fet, els recels cap a aquesta votació han dominat el debat intern al Partit Demòcrata Català, que no volia tornar a repetir un 9-N. Però Puigdemont s'ha sabut envoltar d'un corpus tècnic que hauria permès al president (i, de forma més discreta, Oriol Junqueras, un altre valedor del referèndum al Govern) vèncer alguns dels impediments que Artur Mas, Francesc Homs i altres dirigents del PDC posaven davant el referèndum. De fet, tal com recull Nació Digital, les crítiques els últims dies han anat baixant d'intensitat, i s'han centrat a reclamar que efectivament sigui viable i que el seu resultat es pogués aplicar. En privat, però, el mitjà explica que alts dirigents del PDC insisteixen que seria "un fracàs" emular la jornada de participació "amb menys votants". "És impossible de repetir", recalquen.

Qui sí que ha esclatat en públic, a poques hores que Puigdemont es presenti davant el Parlament, ha estat el conseller de Cultura Santi Vila. En declaracions a Rac 1 i després de llançar unes piulades molt polèmiques en què lloava el centrisme dels guanyadors de les eleccions al País Basc i Galícia, Vila ha assenyalat els riscos de posar el procés en mans de la CUP. Aquest comentari s'elaborava més a Twitter, on ha afirmat que "l'èxit del Procés dependrà de si ho liderem liberals progressistes o revolucionaris", en clara referència als anticapitalistes.

En qualsevol cas, el que ha quedat clar és que, per al president de la Generalitat, el referèndum ha de ser "vinculant i inclusiu" i s'espera que estableixi les condicions i clàusules concretes d'aquesta votació.

L'AGENDA POLÍTICA QUE ESPERA A CATALUNYA

Un altre aspecte en què hi ha consens és que els membres de la CUP demanaran concreció a Puigdemont i encara que s'han esforçat a desvincular el seu suport a la moció de confiança del debat sobre els pressupostos que han de forjar-a l'octubre, per a ERC i PDC són dues qüestions inseparables. De fet, des de Junts pel Sí estan convençuts que un "sí" sense fissures de la CUP a Puigdemont serà el senyal que la formació anticapitalista encararà el debat sobre els pressupostos amb esperit d'arribar a un acord.

En qualsevol cas, Catalunya torna a viure una tardor d'alt voltatge polític. La qüestió de confiança que se celebrarà el 28 i 29 de setembre inaugura un mes d'intensa activitat parlamentària. La primera setmana d'octubre, la cita serà el debat sobre política general de la cambra catalana i, abans de finals d'octubre, els diputats han de votar els pressupostos per al 2016 i 2017. Els 10 diputats de la CUP tornaran a ser pivotals en totes aquestes qüestions i no es descarta que donin alguna sorpresa d'última hora.

contador