Pas enrere a Itàlia: Moviment 5 Estrelles i PD suspenen les converses

Tenen fins demà dimecres per arribar a un acord

Bolsamanía
Bolsamania | 27 ago, 2019 16:25 - Actualitzat: 16:25
luigi di maio

L'optimisme de primera hora a Itàlia està passant a ser tot el contrari. Si l'acord per formar govern entre el Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Demácrata (PD) es veia a prop durant els primers compassos de la jornada, l'última hora té a veure amb la ruptura de les negociacions entre les dues formacions. El líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, ha dit que no es tornaran a seure a parlar fins que el PD es comprometi a mantenir Guiseppe Conte com a primer ministre.

Una aliança entre el Moviment 5 Estrelles i el Partit Demòcrata, enemics polítics naturals i que ni tan sols van parlar després de les últimes eleccions, seria l'única via per evitar que l'actual viceprimer ministre i soci de Luigi Di Maio, Matteo Salvini, se surti amb la seva i convoqui unes eleccions que, segons totes les enquestes, guanyaria.

El Moviment 5 Estrelles ha estat contundent a l'hora de trencar les negociacions aquest dimarts. En unes declaracions que contrasten amb l'optimisme de la passada jornada, ha assenyalat que "després de quatre hores de converses, no es va aconseguir res". "No podem seguir treballant així. O canvia l'actitud (del PD) o és difícil. Tornarem a veure el PD quan el partit hagi donat la seva aprovació a la reelecció de Conte", ha afegit.

Les borses tot just reaccionen a aquestes últimes notícies. Les principals places europees continuen registrant moviments moderats i signe mixt. Curiosament, són l'FTSE MIB italià i l'IBEX els índexs del Vell Continent que més pugen, amb alces respectives del 0,88% i del 0,5%.

Cal recordar que Conte, que es considera un 'home de palla' elegit per Di Maio i Salvini per ocupar el lloc de primer ministre, va dimitir la setmana passada després que Matteo Salvini declarés que la coalició estava trencada i convoqués eleccions anticipades.

El PD i el M5E tenen de termini fins demà per arribar a un acord. Aquest dimecres es reuneixen amb el president de la República, Sergio Mattarella, que ha de decidir en funció d'aquestes trobades si es convoquen eleccions o es constitueix un nou Executiu. Si no aconsegueixen un acord, Mattarella nomenarà un govern provisional i convocarà eleccions anticipades.

contador