El fracàs de la coalició 'Jamaica' va deixar la cancellera alemanya amb dues opcions: un acord amb l'SPD o noves eleccions
Angela Merkel i Martin Schulz han aconseguit un gran avanç durant les seves converses per formar un govern de coalició, segons informa aquest divendres Reuters, que cita fonts dels partits. La cancellera alemanya afrontava des de dilluns una setmana clau que venia d'un cap de setmana durant el qual ja s'havia avançat considerablement en les converses per arribar a un govern a Alemanya de nou fonamentat sobre una 'gran coalició'.
Aquests avenços van arribar després de mesos d'incertesa política que han suposat que Alemanya hagi estat més de 110 dies sense govern. Merkel, líder d'Unió Demòcrata Cristiana (CDU), i el seu partit germà bavarès, la Unió Social Cristiana (CSU), es van reunir amb Martin Schulz, el cap del Partit Social Demòcrata (SPD), per treballar sobre les negociacions preliminars.
En un primer moment, l'SPD s'havia negat prèviament a entrar a un altre govern de coalició atès que els seus votants el van castigar a les últimes eleccions per la seva aliança anterior. No obstant això, la situació política a Alemanya ha provocat que el partit de Schulz hagi de canviar el rumb, després del fracàs de la coalició 'Jamaica' que anaven a formar la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), els verds i els liberaldemòcrates. L’impossibilitat d'aquesta primera alternativa va dur Angela Merkel a un segon intent amb el seu soci en l'anterior govern.
Aquest diumenge, abans que iniciessin aquestes jornades maratonianes de negociació, Schulz assegurava que la seva intenció era abordar les negociacions per a una coalició de govern amb Merkel des d'una actitud "constructiva" i sense marcar "línies vermelles". Per la seva banda, la cancellera alemanya tenia esperances en arribar a un acord de govern amb l’SPD. "Podem aconseguir-ho", indicava Merkel abans de l'arrencada de la negociació.
Encara que la idea d'una gran coalició no desperta entusiasme entre la població alemanya, atès que és considerada com una mesura d'emergència. Segons una enquesta de la cadena ARD, només un 45% dels alemanys es troba a favor, mentre que més de la meitat, un 52%, s'ha mostrat escèptic respecte a aquesta fórmula.