Mariano Rajoy abandona la presidència del PP

Proposa convocar un congrés extraordinari per elegir el seu successor

Virginia Mora
Bolsamania | 05 jun, 2018 14:07 - Actualitzat: 15:53
rajoy deja pp noticia

L'expresident del Govern Mariano Rajoy s'ha reunit aquest dimarts el Comitè Executiu del PP i ha anunciat la seva intenció de deixar la presidència del partit, que ostentava des de 2004. "Ha arribat el moment de posar punt final a aquesta etapa, és el millor per a mi i per al PP", ha assegurat.

Segons ha explicat durant el discurs que ha ofert davant els seus, ha decidit deixar la presidència del PP després de ser 'tombat' per la moció de censura de Pedro Sánchez. Rajoy creu que el partit estarà a partir d'ara "millor" amb el lideratge d'una altra persona, i ha dit que es triï a qui es triï ell es posarà "a la seva disposició". Encara que la seva decisió no és immediata, ja que ha proposat convocar un congrés extraordinari per elegir el nou president de la formació, i ha donat a entendre que no es triarà amb el dit, ja que ha insistit en diverses ocasions que el seu successor serà "la persona que vosaltres trieu", en referència als membres del PP.

"Compliré amb el mandat fins al dia en què es triï la persona que em vagi a substituir", ha dit Rajoy

"Durant 37 anys he servit el partit en tots els càrrecs, i l’he representat en moltes institucions. Cap d'aquests càrrecs els he demanat. Per res he pelat per desplaçar a ningú. Ara penso que ha arribat el moment de posar el punt final a aquesta etapa. Ha arribat el moment, és el millor per a mi i el PP", ha assenyalat gairebé al final de la seva intervenció. Era l'anunci que molts esperaven, ja que després de l'èxit de la moció del PSOE no eren pocs els que han demanat un canvi en la direcció nacional.

Un rentat de cara que permeti donar nous aires al partit de cara a la nova etapa que acaba de començar. "He tingut l'honor de presidir el PP durant 14 anys, la millor organització política. Agraeixo el vostre suport en tota classe de circumstàncies; seguiré amb vosaltres perquè no imagino la meva vida fora del Partit Popular i perquè això és la meva vida", ha remarcat Rajoy.

Per això, Rajoy ha decidit fer un pas enrere i deixar que una altra persona assumeixi la presidència del PP. "Proposo la ràpida celebració d'una Junta Directiva Nacional per convocar congrés extraordinari per triar un nou president. Compliré amb el mandat fins al dia en què es triï la persona que em vagi a substituir", ha dit Rajoy, que, emocionat, ha assegurat que ha estat "un plaer" dirigir el partit. De fet, sembla que tot anirà ràpid, ja que fonts populars citades per Europa Press han confirmat que el PP farà el dilluns 11 de juny l'esmentada Junta Directiva Nacional per convocar el congrés. Segons els Estatuts de la formació, "el termini mínim que haurà d'intervenir entre la data de la convocatòria i la de celebració serà de mes i mig si es tracta del congrés nacional", si bé, aquest termini es podrà reduir a un mes en cas d'urgència. Per tant, pot ser que abans que acabi l'estiu hi hagi nou president del PP.

Rajoy també ha aprofitat per carregar contra el nou Govern de Pedro Sánchez, la composició del qual s'està desgranant a poc a poc. Segons Rajoy, ara s'obre una nova etapa d'incertesa perquè "va a governar algú que ha perdut les eleccions". Creu que "s'ha creat un precedent greu en la democràcia espanyola", i ha anunciat que el PP ha de fer una oposició dura i responsable i recordar tots els èxits de la seva gestió perquè, ha remarcat, serà beneficiós de cara al futur.

"El meu govern va ser censurat per un desordenat conjunt de formacions", i ara "va a governar algú que ha perdut les eleccions" i que "ha estat rebutjat sistemàticament pels espanyols a les urnes", ha insistit Rajoy, seguint així amb el discurs que estan fent els populars durant els últims dies. Ha criticat també que Sánchez s'hagi acompanyat "pels grups més extremistes de l'esquerra populista i l'independentisme sectari", un "estigma" que, al seu parer, acompanyarà el socialista "des del principi".

DEBILITAT EXTREMA

Rajoy ha remarcat en diverses ocasions que el "projecte de futur" de Sánchez és "molt incert" i el pitjor és que s'ha envoltat de "pèssims companys de viatge". També ha recordat als seus que no han estat els espanyols els que els han censurat i que aquesta és la seva "tranquil·litat".

En la seva opinió, "el Govern neix amb una debilitat extrema, no sabem quin és el seu programa", i això sense tenir en compte que els pressupostos que va fer el PP i que va assumir com a propis el socialista, "han estat vetats pels seus socis". Tot això, ha assegurat, només fa aventurar "més inestabilitat" i "més dificultats". I per si això fos poc, Rajoy ha criticat que els socis de Sánchez hagin començat a anunciar mesures d'oposició al seu govern "quan encara no s'ha estrenat". "Ningú ha demostrat el menor compromís amb l'estabilitat política, cap ha pensat en l'interès general, sinó en els seus interessos particulars", ha afirmat.

L'encara president del PP ha dit que "està per veure" si Sánchez "aconsegueix una majoria per governar el país", de manera que aquesta "inquietant fragilitat política del nou Govern" no és gens bona tenint en compte que "la situació a Catalunya dista molt d'estar calmada". En aquest sentit, Rajoy ha fet un recorregut per les mesures adoptades pel seu govern durant aquesta legislatura, sobretot pel que fa al desafiament independentista català i a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i ha recordat també els 'èxits' econòmics des que els populars van arribar al poder el 2011. Sense oblidar-se de la dissolució d'ETA, del qual també ha presumit.

"Hem perdut el Govern i passem a l'oposició. Els espanyols han avalat la nostra gestió durant les tres últimes eleccions i això és una cosa que hem de recordar i posar en valor, ja que ens serà molt útil, i si no, al temps, a el futur", ha remarcat Rajoy, que ha demanat als seus mantenir una oposició forta perquè "seguim sent el primer partit d'Espanya", "comptem amb el grup parlamentari més gran del Congrés i la majoria absoluta al Senat".

Tal com ha assegurat, "no hi ha motiu per al desànim", sinó que toca defensar els "resultats d'una gestió que tots reconeixen i valoren". "Ara toca defensar aquests resultats de la tasca de demolició anunciada" pel Govern de Pedro Sánchez. "Sabem fer oposició. Hem de defensar la nostra obra, evitar que tornin a deixar Espanya en caiguda lliure. Hem de defensar la nostra veritat, la nostra trajectòria i projectes de futur", ha dit Rajoy, que ha cridat a "barallar en tots els racons per recuperar al més aviat possible el Govern".

contador