S'ha aprovat aquest divendres per 214 vots a favor, 47 en contra i una abstenció
Tal com estava previst, el Senat ha aprovat aquest divendres per 214 vots a favor, 47 en contra i una abstenció l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia de Catalunya. Aquesta resolució ha tingut lloc pocs minuts després que el Parlament hagi declarat constituïda la República catalana independent.
Durant la votació final ha estat a l'hemicicle tot el Govern i s'han absentat els senadors socialistes José Montilla i Xisco Antich, expresidents respectivament de Catalunya i de Balears.
PP, PSOE, Ciutadans, UPN, Foro, Coalició Canària-AHI i Agrupació Socialista Gomera han mantingut el suport a les mesures per a les quals l'Executiu demanava autorització, mentre que han votat en contra ERC, PNB PDeCAT, Compromís i EH Bildu. Només s'ha produït una abstenció, de la senadora de Nova Canàries.
La votació s'ha produït sis hores després que arrenqués el Ple del Senat a les deu del matí i una vegada que ja el Parlament de Catalunya, en una sessió plenària simultània, ja havia aprovat la declaració d'independència.
CONSELL DE MINISTRES AQUESTA MATEIXA TARDA
L'acord del Senat donant autorització al Govern per aplicar l'article 155 es publicarà aquest mateix divendres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), abans del Consell de Ministres que se celebrarà aquesta mateixa tarda a les 18:00 hores.
Tot i que no cal que el permís del Senat sigui publicat al BOE perquè l'Executiu es reuneixi i acordi l'aplicació de les mesures del 155 a Catalunya, s'ha decidit finalment que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (a la seva edició electrònica ) per donar més seguretat jurídica, segons han informat fonts de l'executiu a Europa Press.
Durant aquesta reunió extraordinària i amb caràcter d'urgència, el Govern ha d'aprovar els reials decrets necessaris per "restaurar la legalitat a Catalunya", segons ha anunciat el president, Mariano Rajoy. Entre ells, un dels més importants: el cessament del Govern. Això inclou la destitució del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras, a més de la resta de l'Executiu català.
S'espera que durant el Consell de Ministres també es produeixi la designació de les persones que s’ocuparan de la gestió de les diferents àrees de la Generalitat o bé, la creació d'un òrgan nou, tal com consta a l'acord del Consell de Ministres que el Govern va remetre dissabte passat al Senat. El Govern prendrà el control de les forces de seguretat catalanes, les seves finances i els seus mitjans de telecomunicacions.
La competència de dissoldre el Parlament passarà a ser del president del Govern, que convocarà eleccions en el termini màxim de sis mesos. Mentrestant, la Cambra catalana seguirà funcionant, tot i que estarà limitada, ja que totes les iniciatives que aprovi la Mesa del Parlament hauran de ser revisades per l'autoritat que designi el Govern.