Les víctimes pels atemptats de Kabul s'eleven fins a 95 morts i 150 ferits

Defensa ha confirmat que el dispositiu espanyol no se n'ha vist afectat

Bolsamanía
Bolsamania | 26 ago, 2021 18:18 - Actualitzat: 11:15
afganistan avion gente portada

S'han notificat dues explosions al voltant de l'aeroport de Kabul que s'han cobrat la vida, almenys, de 95 persones i han deixat 150 ferits, segons l'últim recompte confirmat per l'agència Efe. Entre elles, hi ha 13 militars nord-americans. Des dels EUA ja parlen d'un "atac complex". L'Estat Islàmic ha reivindicat l'atac, després que la Casa Blanca l'acusés d'això.

John Kirby, portaveu del Pentàgon, confirmava a la tarda d'aquest dijous en xarxes socials, que "podem confirmar una explosió fora de l'aeroport de Kabul. Les baixes no estan clares en aquest moment. Proporcionarem detalls addicionals quan puguem".

Finalment, s'ha sabut que han estat dues explosions al voltant de l'aeròdrom. La primera ha estat a Abbey Gate, el lloc que les persones que volien sortir del país han fet servir per entrar a l'aeròdrom afganès. S'apunta al fet que es tracta d'un atacant suïcida que portava una armilla explosiva. Alguns informes que cita CNN diuen que, a més, s'han produït tirotejos a la zona.

La segona, tal com confirma els EUA, ha estat a l'Hotel Baron, a poca distància de la primera. Aquest complex estava sent utilitzat per allotjar la gent que volia sortir finalment del país.

"Podem confirmar almenys una altra explosió a o a prop de l'Hotel Baron, molt a prop d'Abbey Gate", ha indicat el portaveu del Pentàgon.

Així mateix, ha confirmat que entre les víctimes hi ha diversos civils i militars nord-americans. De moment, alguns mitjans apunten que hi ha almenys 95 morts, entre ells 13 soldats dels EUA, tal com ha confirmat el Pentàgon. A més, s'ha reportat a prop de 150 ferits que han arribat a alguns hospitals de Kabul, segons BBC, dels quals 15 eren militars nord-americans.

"Podem confirmar que l'explosió a Abbey Gate ha estat el resultat d'un atac complex que ha resultat en una sèrie de baixes civils i nord-americans", ha dit Kirby a Twitter, que hores més tard ho ha confirmat a través d'un comunicat.

L'Estat Islàmic ha reivindicat l'atac terrorista. Els talibans han condemnat l'atac i han indicat que s'han produït a zones controlades per l'exèrcit dels EUA.

El PERSONAL ESPANYOL, FORA DE PERILL

El Ministeri de Defensa ha confirmat que tot el dispositiu espanyol "està bé" i que no s'han vist afectats per l'atac. "L'explosió no ha produït danys personals ni materials entre el contingent que Espanya té desplegat en aquest aeroport per a l'evacuació dels col·laboradors afganesos i les seves famílies", ha indicat l'Estat Major de la Defensa en un comunicat.

En el moment de l'esdeveniment, es trobaven a l'aeroport de Kabul Gabriel Ferrán, ambaixador espanyol, el seu número dos, Paula Sánchez, mig centenar d'efectius de les Forces Armades, tretze del Grup Especial d'Operacions (GEO) i set de la Unitat d'intervenció Policial (UIP).

En la mateixa línia s'ha pronunciat el govern britànic, que ha informat que tot el seu personal al país està fora de perill. Boris Johnson, el seu primer ministre, ha convocat un gabinet de crisi per avaluar la situació.

Per la seva banda, els soldats de l'OTAN han rebut l'ordre de sortir del país. França també ha enviat evacuar el seu ambaixador.

Els països havien detingut l'evacuació de tot el seu personal aquest dijous davant la possible amenaça terrorista des de l'Estat Islàmic al Khorasan, la seva branca afganesa. De fet, Austràlia, els EUA i el Regne Unit havien emès alertes referent a això. De moment, cap organització ha reclamat la seva autoria.

Segons ha indicat RTVE, Itàlia ha desmentit que avui un dels seus avions hagi rebut trets, sinó que eren trets a l'aire per dispersar la gent que s'amuntegava dins de l'aeroport. Aquests havien estat confosos, al principi, amb un atac directe cap a la evacuació.

A prop de 90.000 afganesos i estrangers ja han aconseguit sortir del país gràcies a l'evacuació encapçalada pels EUA.

contador