Llançarà aquest dimecres un missatge de confiança en l'economia espanyola
El president de Govern, Pedro Sánchez, va per segona vegada a 'Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos. Com l'any passat, aprofitarà la seva estada per reunir-se amb directius de grans empreses que han demanat veure's amb ell: el director executiu d'Apple, Tim Cook; el d'Amazon Web Services (AWS, el negoci de computació en el núvol d'Amazon), Andy Jassy; el d'ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, la de Renault-Nissan (interina), Clotilde Delbos; i el president regional de Google, Matt Brittin.
Tots ells tenen interessos o exposició a Espanya i el Govern d'Espanya té especial interès en el sector tecnològic. Amb Mittal i Jassy ja es va reunir Sánchez fa un any durant el mateix fòrum: el gegant siderúrgic pertany a un dels sectors més afectats per la 'guerra comercial' i està pendent que s'aprovi a Espanya l'estatut de l'empresa electrointensiva, que abaratirà el cost de la llum a la gran indústria.
AWS, per la seva banda, va anunciar a la tardor una inversió de 2.500 milions d'euros per obrir tres centres de dades a Aragó. Les fonts consultades assumeixen que és possible que durant aquestes reunions surtin assumptes com l'anomenada 'taxa Google' a determinats serveis digitals que planeja l'executiu. Si és així, diuen, explicaran la posició dels Govern espanyol i la seva disposició a adaptar-se a una eventual decisió en el marc de la OCDE. Junts als grans empresaris, Sánchez té a la seva agenda una reunió amb representants de fons, asseguradores i banca d' inversió, igualment per transmetre un missatge de confiança en l'economia just després que el Fons Monetari Internacional (FMI) hagi rebaixat la seva previsió de creixement per a Espanya a l'1,6 per cent del PIB el 2020.
Amb tot, les fonts asseguren que en els preparatius per a la cita de Davos no han detectat cap inquietud ni recels cap al nou govern de Sánchez. L'interès, diuen, és similar al de fa un any, amb l'única diferència que aquest cop el gabinet de Sánchez ha comptat amb menys temps per organitzar-ho.
Encara que al Govern argumenten que Davos és principalment un fòrum per reunir-se amb actors no estatals -aquesta és la seva peculiaritat, que és un fòrum a què no van només governants- Sánchez té previst una trobada amb l'amfitriona, la presidenta suïssa Simonetta Myriam Sommaruga, i prepara un altre amb el primer ministre de Singapur, Lee Hsien Loong, com un gest que Sánchez vol apostar per la relació amb Àsia després del llarg parèntesi electoral a Espanya.
A més, vol organitzar una reunió amb els presidents iberoamericans que assisteixin al Fòrum i que, de moment, són el colombià Iván Duque i l'equatorià Lenin Moreno. En canvi, no està previst que coincideixi amb el president dels Estats Units, Donald Trump, ni tampoc amb el president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, a què Espanya reconeix com a president interí del país, que arribarà a Davos dijous, quan Sánchez ja no hi serà.
DISCURS SOBRE ESPANYA
A més, el president de govern intervindrà aquest dimecres al plenari del Fòrum Econòmic Mundial, que se celebra a la ciutat suïssa de Davos, un escenari en el qual preveu relatar les seves prioritats econòmiques i llançar un missatge de confiança en la solidesa de l'economia espanyola, han informat fonts de l'Executiu.
En aquest context, Sánchez farà dimecres un discurs en què posarà èmfasi en la importància de la sostenibilitat, la lluita contra l'emergència climàtica i les oportunitats econòmiques que es deriven d'aquesta situació, a més d'insistir en la solidesa de l'economia espanyola i el paper que Espanya vol tenir al món. També farà al·lusió a l'imminent Brexit i al fet que Espanya vol que la UE tingui una relació el més propera possible amb el Regne Unit.
A diferència dels seus antecessors, Sánchez ha convertit la seva presència en cites internacionals en una constant de la seva forma de governar, convençut que la solució dels problemes interns d'Espanya passa també per l'acció exterior.
Així, a més d'insistir en la seva aposta pel multilateralisme com a forma de gestionar les relacions internacionals, exposarà les seves prioritats econòmiques posant l'accent en dos eixos: la transició ecològica i la revolució digital. De fet, viatjarà acompanyat per les dues vicepresidentes de Govern encarregades d'aquests temes: Teresa Ribera i Nadia Calviño, respectivament. L'acompanyen també el seu conseller diplomàtic, José Manuel Albares, i el cap de l'Oficina Econòmica, Manuel de la Rocha.
Sánchez viatja ja aquest dimarts per assistir al sopar amb motiu del 50è aniversari del Fòrum de Davos, organitzat pel seu president, Klaus Schwab, a què assistiran presidents d'empreses com Nestlé o Siemens i representants internacionals com el secretari general de l'OCDE, José Ángel Gurría i el president de Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) Luis Alberto Moreno. Gurría serà l'encarregat d'interrogar Sánchez dimecres davant el plenari, un cop que acabi el seu discurs.