"L'activació del 155 és la millor manera d'enviar un senyal positiu a inversors estrangers", segons Saxo Bank

L'agitació política a Catalunya no està tenint impacte als mercats internacionals, indiquen des del banc d'inversió

  • "Catalunya té moltes característiques de les economies fortes amb la condició que romangui a la zona euro", afirmen
Nieves Amigo
Bolsamania | 26 oct, 2017 14:52
cataluna-banderas-2

"L'activació de l'article 155 és clarament la millor manera d'enviar un senyal positiu als inversors i empreses estrangeres amb seu a Catalunya". Així de clar i contundent es mostra Christopher Dembik, responsable d'anàlisi macroeconòmica de Saxo Bank, en un informe que s'ha donat a conèixer just després de saber que Carles Puigdemont podria suspendre la declaració d'independència i anunciar eleccions anticipades a Catalunya, en el cas el Govern podria -o no- suspendre l'aplicació del 155. "Si Carles Puigdemont convoca eleccions, l'impacte en l'IBEX seria bastant limitat", afegeix.

Segons Dembik, l'agitació política a Catalunya no està tenint impacte als mercats internacionals perquè, fins i tot en el pitjor dels casos, en el qual se suposa que Catalunya proclamés la independència, no tindrà el mateix impacte financer i econòmic que una hipotètica sortida de Grècia d'Europa. "L'impacte negatiu en realitat es limita a Catalunya i amb prou feines ha afectat els actius financers espanyols", assenyala aquest expert.

Segons Saxo, a més, hi ha un altre favor que explica la 'tranquil·litat' dels mercats davant el tema català, i no és altre que el BCE. "En comprar bons sobirans i corporatius al mercat secundari, el BCE ha limitat considerablement l'especulació i el risc creditici per al sud d'Europa. D'alguna manera, el BCE té una posició de marcador de mercat, cosa que significa que fins i tot en cas de major risc geopolític, el banc central pot intervenir per aturar l'especulació", assenyala Christopher Dembik.

"FALTA DE PREPARACIÓ DELS LÍDERS CATALANS"

El problema per a Catalunya, segueixen explicant des de Saxo Bank, és que la Generalitat sembla no tenir cap pla econòmic i financer en cas d'independitzar-se d'Espanya. "Una Catalunya independent tindrà el seu propi banc central que emet euros o una altra moneda?, com pot el govern tranquil·litzar les empreses amb seu a Catalunya que encara tindran accés al mercat comú europeu?", es pregunta l'expert. I respon: "Crec fermament que la Generalitat no estava preparada per enfrontar la independència, almenys en termes econòmics. No ha estat el referèndum, sinó la falta de preparació dels líders catalans la raó la qual ha empès les empreses a sortir".

En Saxo reconeixen que Catalunya té moltes característiques de les economies fortes amb la condició que romangui a la zona euro i a la UE, però, la lenta degradació de la situació política que ha empès moltes empreses a sortir òbviament conduirà a un menor creixement del PIB, a una menor entrada d'IED (inversió estrangera directa) i, en última instància, a un augment de les xifres d'atur.

contador