La jove sueca Greta Thunberg també estarà present a l'esdeveniment
Caps d'Estat i de Govern, ministres, representants de governs de 196 països, organitzacions internacionals, grans empreses i organitzacions empresarials, actors de la societat civil i de diferents ONG ambientals i mitjans de comunicació de tot el món es donaran cita del 2 al 13 de desembre a la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU (COP25) per tractar d'impulsar l'acció mundial contra l'emergència climàtica i implantar a partir del 2020 l'Acord de Clima de París.
A l'aspecte més tècnic de la Cimera, les negociacions se centraran en implementar l'únic aspecte que queda sense acordar per a l'operativitat plena de l'Acord de París, l'article 6, referit a la regulació dels mercats de carboni. No obstant això, el focus d'aquesta cita s'ha posat en la importància que els països signants anunciïn la seva voluntat d'augmentar l'ambició climàtica, incrementant les seves contribucions nacionals de reducció de CO2 (NDC), cosa que hauran d'expressar formalment al llarg de 2020.
Durant una roda de premsa celebrada aquest diumenge 1 de desembre, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha exigit més voluntat política perquè el repte que té el planeta en la lluita contra el canvi climàtic no sigui "inabastable". "Estem al forat i cavant, i és massa tard per escapar-ne", ha avisat.
La Conferència es va traslladar a menys d'un mes de la seva inauguració des de Xile a Madrid per les revoltes socials. Finalment, se celebra a Espanya que exerceix d'amfitriona, mentre que Xile segueix ostentant la presidència.
L'organització de l'esdeveniment s'ha realitzat en un termini rècord ja poques hores de l'inici encara segueixen rematant els últims detalls logístics i fins i tot de l'agenda per a dues setmanes d'activitats i presa de decisions de calat internacional per als que s'han acreditat més de 25.000 persones, entre elles, 1.500 periodistes de tot el món.
AMB LA PRESÈNCIA DE GRETA
El canvi de seu també va enxampar la jove activista sueca, Greta Thunberg amb el peu canviat, trepitjant sòl nord-americà, on havia arribat en el veler elèctric Malizia per assistir a la Cimera d'Acció Climàtica que el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, va convocar del 20 al 23 de setembre a Nova York. Greta, que anava a estendre el seu missatge d'urgència climàtica des de Canadà a Xile, va haver de buscar una nova opció per creuar en plena tardor l'Atlàntic nord.
Finalment, en el catamarà d'una família australiana, s'espera l'arribada de la jove sueca aquest dimarts a Lisboa, des d'on arribarà a Madrid, possiblement a temps per participar en una manifestació de divendres 6 de desembre. Al mateix temps, una manifestació recorrerà també els carrers a Santiago de Xile.
Segons han confirmat fonts de les Nacions Unides a Europa Press, la jove participarà en el plenari i intervindrà, presumiblement, per provocar als responsables dels països més ambició per aconseguir realment l'objectiu de limitar l'augment de la temperatura de la planeta a 1,5ºC. A més, preveu participar en diverses activitats dins i fora d'IFEMA, on es desenvoluparan les reunions.
La cimera, el lema de la qual és "temps d'actuar", ocupa 7 pavellons d'IFEMA que sumen uns 100.000 metres quadrats així com un espai addicional d'uns 13.000 metres quadrats en centres de convencions i sales de reunions distribuïts a 'Zona Blava' i 'Zona verda', als quals se sumarà tot l'Eix de la Castellana, al centre de la capital espanyola on es desenvoluparan diferents activitats culturals i socials al llarg d'aquestes dues setmanes en el que s'ha batejat com a' Castellana verda".