Tots dos partits esperen amortitzar el diàleg a les eleccions catalanes
Els partits independentistes s'asseuen a la taula de negociació amb el Govern, que es posa en marxa a les 16,30 hores del dimecres, amb esperances nul·les d'obtenir cap resultat. Les seves exigències (referèndum, amnistia...) es troben a les antípodes del que el PSOE està disposat a oferir, i la proximitat de les eleccions catalanes -encara sense data- dóna poc marge perquè cedeixin terreny. Per tant, el seu objectiu, més enllà d'arrencar les negociacions, és aprofitar aquest púlpit excepcional per protagonitzar un dels primers actes de campanya.
Per aquest motiu, tots dos partits han anat afegint noms a la llista de la delegació catalana, fins a convertir-la en una comitiva molt més voluminosa del que seria desitjable per Moncloa. L'excusa és que el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonés, només estaran presents a l'inici d'aquests contactes, que es preveuen llargs, o en moments en què sigui necessari culminar acords. Però Torra ha inclòs alts càrrecs de JxCat a la taula, entre ells els fidels a l'expresident, Carles Puigdemont, com ara la diputada de JxCat Elsa Artadi, o l'excap de gabinet de Torra i Puigdemont, Josep Rius.
ERC no volia semblar menys, i també figuren noms forts dels republicans a la seva delegació, com la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta i el diputat d'ERC, Josep Maria Jové. Tots ells acompanyaran la delegació estrictament del Govern que, a més del president i el vicepresident, inclou, pels post-convergents, el nom que més fort sona per substituir Torra quan quedi inhabilitat, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Esquerra ha designat el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, qui, al costat del mateix Aragonès i el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, es postulen per encapçalar la candidatura dels republicans a les eleccions.
La jugada de republicans i JxCat ha suscitat les crítiques del PSOE, que veuen "interessos partidistes" a la composició de la taula. Segons expliquen fonts informades, revelen "la pugna existent entre les dues formacions", que s'accelera en aquest moment previ del procés electoral que la comunitat viurà entre estiu i tardor. Es mostren molt crítics, ja que la designació de membres s'ha fet, al seu judici, amb la finalitat de "fer contentes les famílies de l'independentisme", no pas vetllant per l'interès dels catalans.
La postura del socialisme és clara: blindar la taula exclusivament als governs, perquè els interessos de les formacions no contaminin els assumptes sota discussió. "És una taula de negociació entre governs i només han de ser els governs els que en valorin i en decideixin les composicions", declarava la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados.
De fet, els representants de l'Executiu central són tots membres del propi Executiu: el president, Pedro Sánchez; els vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias, i els ministres María Jesús Montero, Salvador Illa, Carolina Darias i Manuel Castells. Aquest dilluns s'hi va sumar el nom del ministre de Transports, José Luis Ábalos, amb una funció més de partit que de Govern, segons revelen des de l'entorn socialista.
L'EXPLICACIÓ DE LA GENERALITAT
Mitjançant un comunicat, el Govern ha afirmat que la delegació catalana a aquesta taula de diàleg hauria d'estar formada per l'expresident Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exdiputat de JxCat i expresident de l'ANC Jordi Sànchez, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, però que "la seva situació és de presó i exili a conseqüència de la repressió política i això impedeix un funcionament normal de negociació".
També destaca que tant Vilalta com Jové, encausat per l'organització del 1-O, repetiran en un equip negociador, ja que van ser, al costat de Gabriel Rufián, els encarregats d'ERC de negociar l'acord d'investidura amb el PSOE que va establir la creació d'aquesta taula de diàleg.
Per part seva, la exconsellera de Presidència i actual diputada i regidora de JxCat Elsa Artadi també té experiència a negociar amb el Govern: va ser una de les dirigents del Govern que va encapçalar les converses amb l'Executiu de Pedro Sánchez al 2018, i va assistir a la trobada del Palau de Pedralbes, encara que aquest intent de diàleg finalment va fracassar.
Alfred Bosch, l'encarregat de l'Acció Exterior de la Generalitat, que ha generat diversos xocs amb el Govern pel desplegament de les delegacions del Govern en l'exterior, serà el conseller d'ERC present a la taula de diàleg.
El dirigent de JxCat extern del Govern que estarà a la taula de diàleg serà Josep Rius, que va exercir com a cap de gabinet de Puigdemont durant la legislatura del 1-O i va ocupar el mateix càrrec amb Torra fins que va ser nomenat director general d'Anàlisi i Prospectiva de la Generalitat.