Junts pel Sí i la CUP acorden un nou full de ruta: referèndum al setembre i eleccions el 2018

Confien en sumar Catalunya Sí Que és Pot en el camí

  • Turull: "Hem intentat consensuar amb SíQueEsPot una única resolució sobre el referèndum"
Bolsamanía
Bolsamania | 06 oct, 2016 14:29 - Actualitzat: 16:01
Generalitat-Carles-Puigdemont-Junqueras-Parlament_96000440_455621_1706x960-560x315

El debat de política general del Parlament de Catalunya no ha aconseguit desmarcar-se del assumpte sobiranista. L'acord entre Junts pel Sí i la CUP perquè continuï la legislatura ha acaparat el fòrum mediàtic i ha tingut el referèndum i la seva data de convocatòria en el seu epicentre.

Les formacions independentistes han presentat una proposta en la qual acorden les fites del nou full de ruta: convocatòria de la votació sobre la independència de Catalunya al setembre de 2017, com a molt tard, i eleccions constituents sis mesos després, al març de 2018. I esperen que en aquest temps els comuns se sumin al procés.

També s'ha arribat a un consens sobre que el referèndum ha de plantejar-se amb una pregunta clara i una resposta binària. La proposta serà aprovada, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. Catalunya Sí Que és Pot, per la seva banda, ha presentat una altra proposta en la qual exigeix treballar en el "reconeixement previ internacional" d'aquesta consulta.

Explica La Vanguardia que també serà aprovada. El diputat i president de JxSí al Parlament, Jordi Turull, ha assegurat que han intentat consensuar amb SíQueEsPot una única resolució sobre el referèndum i ha lamentat que no hagi estat possible, tot i que el partit de Lluís Rabell coneixia la "predisposició" de JxSí, ha apuntat en declaracions a TV3 recollides per Europa Press.

CALENDARI CAP A LA INDEPENDÈNCIA

L'acord entre Junts pel Sí i la CUP preveu que, els pròxims mesos, s'activin tots els dispositius legals per dur a terme el referèndum. A més, abans de desembre de 2016 tindran acabada la proposta de llei conjunta sobre la transitorietat jurídica que, explica el diari Ara, ha de servir per regular "com a mínim" la successió d'ordenaments jurídics (el pas de la legalitat espanyola a la catalana), la nacionalitat del nou Estat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període que va entre la proclamació de la república catalana i l'aprovació de la constitució catalana.

Es contempla també crear una comissió de seguiment d'experts per al seguiment del procés d'autodeterminació, integrada per persones d'àmbit internacional. També convocar de manera "immediata" una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l'autodeterminació i posar en marxa la preparació dels procediments i reglaments necessaris per fer efectiu el referèndum, obeint els "principis de pluralisme, publicitat i democràcia".

Paral·lelament, l'acord preveu intentar iniciar el diàleg amb l'Executiu central per pactar el referèndum. Tot i que la falta d'acord no pararà el procés, com va deixar clar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va dir que l'objectiu és: "referèndum o referèndum".

contador