González Laya: els PGE s'"adaptaran a la realitat" i no es preveu baixar impostos

Es parla d'aprovar moratòries i ajornaments per tal de no "ofegar les empreses"

Bolsamanía
Europa Press | 12 mar, 2020 16:54
ep la ministra de asuntos exteriores ue y cooperacion arancha gonzalez laya interviene en el
Jesús Hellín - Europa Press

La ministra d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, ha afirmat aquest dijous que, davant el brot de coronavirus, "la discussió pressupostària haurà d'adaptar-se a la realitat", en el sentit que hi ha "una necessitat de despesa per poder respondre als problemes" que es generaran en sectors com les pimes o el turisme.

A més, també ha deixat clar que "aquí ningú està parlant de baixar impostos", sinó d'aprovar moratòries i ajornaments per tal de no "ofegar les empreses que tenen dificultats de tresoreria" per la caiguda de la demanda.

La ministra ha destacat que cal combinar mesures de curt termini amb mesures de mitjà i llarg termini, a curt termini "mesures necessàries per no ofegar l'economia" i a mitjà i llarg termini per a prosseguir amb "la senda de més justícia fiscal".

Segons ha dit, els Pressupostos han d'adaptar-se a la realitat i, en aquest sentit, "el Govern està i estarà unit" i és conscient que les mesures que es prenguin tindran impacte fiscal. Això sí, ha deixat clar que no totes les mesures s'adoptaran a través del Pressupost espanyol, sinó que n'hi haurà una part que vindrà per l'augment de liquiditat pel Banc Central Europeu (BCE) i una altra de fons europeus a disposició d'Espanya.

En aquesta línia, ha remarcat que "serà necessari donar-li més amplitud a la resposta europea" per poder fer front a l'impacte econòmic del coronavirus, perquè de moment "els mercats europeus estan responent tímidament a la tímida resposta europea".

Segons ha dit, la UE, que ha aprovat un paquet de mesures procedents dels fons estructurals, ja va deixar clar que és una "resposta inicial i que hi haurà espai per a noves mesures", així que ha expressat confiança en la reunió del BCE aquest dijous i en la pròxima trobada dels ministres d'Economia i Finances.

González Laya ha reconegut que "es pot millorar la coordinació" entre els socis europeus i "donar més amplitud a la resposta financera" perquè només així es donarà confiança als mercats: "Cal aprendre una miqueta de les lliçons de la crisi de 2008 i 2009 i les respostes purament nacionals o nacionalistes no serveixen, no són eficients".

"No podem repetir els errors d'aquella crisi; el que ens ajudarà a afrontar la crisi actual és una concertació d'esforços amb magnitud suficient per calmar les inquietuds", ha dit, cridant a mesures fins i tot "més enllà d'Europa, a nivell global", per part de l'FMI i dels bancs centrals, per tal de calmar l'economia mundial.

Amb tot, no ha volgut expressar cap queixa cap a d'altres socis europeus per una possible falta d'ambició o coordinació, perquè creu que a la UE "hi ha una evolució" i ja s'està parlant de canvis en el Pacte d'Estabilitat i Creixement perquè les despeses en sanitat no suposin superar l'objectiu de dèficit.

NO VIATJAR SI NO ÉS NECESSARI

Així mateix, la ministra ha fet una crida "a la responsabilitat ciutadana" perquè només es duguin a terme els viatges que siguin urgents: "Si no és urgent viatjar, si us plau, que no es viatgi", ha dit en una entrevista a TVE. Per als qui es trobin fora d'Espanya i vulguin tornar, ha aconsellat posar-se en contacte amb les autoritats consulars per rebre suport, "tot dins de la calma, que és l'única manera de gestionar una crisi d'aquesta magnitud".

La ministra ha reafirmat el compromís d'atendre tots els ciutadans espanyols que es trobin a l'estranger, i ha assenyalat que aquestes últimes hores ja s'ha respost a més de 6.000 crides de persones que buscaven solucions per a espanyols que es troben a Itàlia, afectats per la prohibició de vols directes.

González Laya no ha volgut aventurar si Espanya haurà de prendre més endavant plans de contingència com els que ha adoptat Itàlia, i ha assenyalat que, si bé "la corba de la malaltia segueix una trajectòria similar a tots els països", l'evolució és diferent depenent de dues coses, la "solidesa del sistema sanitari" i les decisions de gestió sanitària.

Així, d'una banda, ha destacat que el coronavirus està posant de manifest "la importància de les inversions que s'han fet en el sistema de salut pública, que està resistint". Per un altre, que a Espanya s'ha optat perquè la major part dels infectats es quedin a casa, la qual cosa està "permetent gestionar l'aspecte sanitari".

Així, ha defensat que el Govern està actuant "amb fermesa" però també amb "proporcionalitat" i adaptant les mesures a com evoluciona la situació i "en contacte amb el que diu la ciència". "No pas obrint foc amb canons des del primer moment, quan el que calia fer era preparar-se" per utilitzar ara tots els instruments que hi ha a l'abast.

De fet, ha assenyalat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el director general de la qual, Tedros Ghebreyesus, va criticar el dimecres els "alarmants nivells d'inacció" dels Governs, ha recolzat públicament l'enfocament del Govern d'Espanya i la seva coordinació amb les administracions autonòmiques.

De fet, ha afirmat que "si cal prendre més mesures específiques, incloses mesures sobre Madrid, es farà, però sempre des del diàleg i la coordinació amb les comunitats autònomes" perquè "no és moment de barallar-se sinó d'arremangar-se tothom i de manera coordinada buscar solucions".

Per a això, ha insistit, és necessària també la responsabilitat ciutadana: "El coronavirus es pot vèncer, però no només amb les accions de governs i administracions; el comportament cívic i la responsabilitat individual, juntament amb les mesures de contingència, poden ajudar".

contador