Felip VI renúncia a la seva herència personal i elimina l'assignació del rei emèrit Joan Carles I

Bolsamanía
Europa Press | 16 mar, 2020 16:34
ep si ayer el rey emerito juan carlos celebraba por adelantado su cumpleanos junto a buenos amigos
REY JUAN CARLOS/ EUROPA PRESS - Archivo

El Rei Felip VI ha decidit renunciar a l'herència del rei emèrit Joan Carles I "que personalment li pogués correspondre", ha anunciat aquest diumenge la Casa del Rei, en un comunicat en què també s'hi avança que Joan Carles deixa de percebre l'assignació que té fixada als Pressupostos de la Casa de S. M. el Rei.

El comunicat de Sarsuela recorda les paraules sobre l'exemplaritat que Felip VI va pronunciar a la seva presa de possessió. “En coherència amb les paraules pronunciades al seu discurs de proclamació, i amb la finalitat de preservar l'exemplaritat de la Corona, S. M. el Rei vol que sigui conegut públicament que S. M. el Rei Joan Carles té coneixement de la seva decisió de renunciar a l'herència que personalment li pogués correspondre, així com a qualsevol actiu, inversió o estructura financera l'origen de la qual, característiques o finalitat puguin no estar d'acord amb la legalitat o amb els criteris de rectitud i integritat que regeixen la seva activitat institucional i privada, i que han d'informar l'activitat de la Corona”, assegura el text.

La Casa Reial també informa que el Rei emèrit deixarà de percebre l'assignació pressupostària que li atorga anualment en virtut d'aquesta condició i que ha arribat els últims exercicis als 194.232 euros a l'any.

Aquesta decisió de la casa reial es produeix després que la Fiscalia Anticorrupció hagi iniciat una investigació pels presumptes 100 milions d'euros que Joan Carles I va rebre en un compte suís a nom d'una fundació panamenya procedent de la monarquia saudita, com va avançar aquest periòdic. El diari The Telegraph assegurava aquest dissabte que l'actual cap de l'Estat era beneficiari de les fundacions presumptament creades pel rei emèrit per administrar aquests diners. Ara Felip VI es desmarca d'aquestes organitzacions en el comunicat. “En relació amb les notícies aparegudes sobre les entitats denominades “Fundació Zagatka” i “Fundació Lucum”, Sa Majestat el Rei desconeix per complet i avui dia la seva suposada designació com a beneficiari”.

En el primer cas (Zagatka), La Zarzuela afirma que el Rei el desconeixia, però que en tot cas hi renúncia; de la segona (Lucum), que en va tenir coneixement per un despatx d'advocats al març de 2019 i que a l'abril va comparèixer davant notari per manifestar que havia dirigit una carta al seu pare perquè “si fos certa la seva designació o la de la Princesa d'Astúries com a beneficiaris de la citada fundació, deixés sense efecte tal designació, manifestant igualment que no acceptaria participació o cap benefici en aquesta entitat”. El comunicat afirma també que don Juan Carlos ha demanat “que es faci públic” que “de les dues Fundacions anteriorment citades en cap moment va facilitar informació” al seu fill i que "ha designat per a la seva representació a l'advocat “Javier Sánchez-Junco Mans que, en l'exercici del dret a la defensa, serà a partir d'aquest moment qui procedeixi a retre compte públic de les informacions que el puguin afectar”.

Per part seva, el Rei Joan Carles "ha designat per a la seva representació a l'advocat Javier Sánchez-Junco Mans", segons ha informat la Casa del Rei en un comunicat relatiu a les informacions publicades per diversos mitjans sobre les fundacions Lucum i Zagatka.

contador