Els partits proeuropeus sumen majoria per a una altra gran coalició amb Von der Leyen

Populars, socialdemòcrates i liberals han revalidat la majoria al Parlament Europeu

Bolsamanía
Bolsamania | 10 jun, 2024 10:48
ursula von der leyen a strasbourg 20240206120928

Populars, socialdemòcrates i liberals han revalidat aquest diumenge la majoria al Parlament Europeu. Això suposa que les principals forces proeuropees aconsegueixen sumar una majoria suficient per reeditar la gran coalició amb Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea.

En concret, les eleccions europees han deixat aquest resultat: el Partit Popular Europeu ha aconseguit 189 escons (enfront dels 176 que va collir el 2019), l'Aliança dels Socialistes i Demòcrates europeus (S&D), 135 eurodiputats (enfront dels 139 de les anteriors), i els liberals, 83 escons (el 2019 en van aconseguir 102).

Els tres partits acumulen 407 escons d'un Parlament Europeu de 720 seients i ocupen un espai del 56,5%.

Això sí, la ultradreta ha confirmat la seva alça a tot Europa, amb Conservadors i Reformistes (ECR) i Identitat i Democràcia (ID), els grups de Geòrgia Meloni i Marine Le Pen, al capdavant. ECR va aconseguir 72 escons i ID, 58 seients. A ells se sumen els 10 escons de Fidesz, partit de Viktor Orbán, els 14 d'Alternativa per a Alemanya o els 3 de S'ha acabat la festa.

De moment, Von der Leyen ja ha estès la mà a socialistes i liberals per permetre la seva reelecció a Brussel·les mitjançant una aliança dels tres partits durant els propers cinc anys.

El nou Parlament Europeu celebrarà la sessió inaugural el proper 16 de juliol i és probable que aquell mateix dia, si els 27 aconsegueixen un acord sòlid, Von der Leyen es podria confirmar per continuar al capdavant. Cosa que, a priori, sembla possible, ja que tant els socialdemòcrates com els liberals s'han mostrat disposats a cercar aquesta majoria.

contador