El PDeCAT i ERC buscaran pactar amb la CUP i els 'comuns' punts del programa electoral
Els partits independentistes catalans, fent-se seu allò de 'segones parts mai van ser bones' han decidit no reeditar la llista de país que va vèncer a les eleccions del 27 de setembre de 2015. Quan conclou el termini perquè els partits presentin les seves coalicions, sembla ja decidit que totes les forces es presentaran per separat a les eleccions del 21 de desembre.
ERC ha estat la força menys disposada a reeditar Junts pel Sí junts amb els seus exsocis, el PDeCAT. Els republicans, sabedors que totes les enquestes els donen com claríssims vencedors, han apostat des del principi perquè cada partit es presenti en solitari a les eleccions autonòmiques convocades pel Govern de Mariano Rajoy. Això sí, buscaran amb la resta de forces pactar diversos punts del programa. D'una banda, la defensa de la República catalana, on es trobaran amb el PDeCAT, de l'altra, l’"alliberament dels presos polítics i contra el 155, on es trobaran amb els 'comuns'.
Puigdemont insisteix en conjugar una llista unitària pel 21-D
Els republicans, el candidat dels quals podria ser el vicepresident del Govern cessat, Oriol Junqueras, també valoren incloure al seu programa el punt d'un referèndum pactat. Una opció que han reclamat més de 170 personalitats catalanes en un manifest. El text també demana que s'hi incloguin altres dos compromisos: la derogació del decret d'aplicació de l'article 155 i l'alliberament dels dirigents polítics sobiranistes.
Seran els punts del programa d'ERC que també es contemplen incloure al de Catalunya enn Comú - En Comú Podem, la confluència que agrupa Podem -sense Albano Dante Fachin- ICV i la plataforma d'Ada Colau i el diputat al Congrés, Xavi Domènech. Aquest últim serà el candidat dels 'comuns'.
El PDeCAT, per la seva banda, deixarà que sigui l'expresident Carles Puigdemont, des del seu exili a Brussel·les, qui lideri la seva candidatura per al 21-D. Descarta l'opció de moderar el seu discurs amb l'exconseller d'Empresa, Santi Vila, al capdavant i manté la seva aposta per l'independentisme i la defensa de la República. No obstant això, l'exlíder català ha assenyalat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el seu ideal personal és que hi hagi una llista de país, en què comparegui tot el Govern i tothom que defensi la democràcia. En aquest sentit, ha explicat que inclouria la CUP i tots els sectors sobiranistes. "Si volem accedir un dia a la independència ho volem fer des de la llibertat i la democràcia", ha remarcat i en aquest sentit creu l'exlíder català que totes les forces sobiranistes haurien de figurar en aquesta llista. "No tenim una altra alternativa que anar tots junts", ha expressat.
Pel que fa a la CUP, encara està en la tessitura de decidir si es presenta o no a les eleccions autonòmiques forçades per Rajoy per treure Catalunya del mal pas i minimitzar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. De moment, han espantat el fantasma de la possible il·legalització de partits que els posava al punt de mira. Per curar-se en salut van registrar una marca blanca, també a l'espera de si hi havia llista unitària, però davant l'alternativa que ha acabat per imposar-se, la d'una llista paraigües, està per veure què faran els ‘cupaires’.
BLOC CONSTITUCIONALISTA
A l'altre costat de la balança se situen les tres forces que defensen la Constitució i l'status quo a Catalunya. Cap de les propostes d'unir forces que han planejat sobre el PSC, Ciutadans i el PP ha fructificat. Per descomptat, no s’ha fet una llista unitària i, per ara, PSC i PP s'han desmarcat també de l'oferta de la líder de la formació taronja, Inés Arrimadas, de donar suport després del 21-D a la llista més votada.
I en aquest sentit, encara que cada força vagi per separat, les eleccions del 21 de desembre semblen un nou plebiscit. Entre els defensors de la Carta Magna i entre els que volen la secessió. O, almenys, entre els que estan contra l'aplicació del 155 i de la resposta de l'Estat espanyol a la crisi política.