El País acusa als diputats d'aquest partit d'utilitzar la Cambra com un teatre
Podem s'ha convertit en centre de totes les portades de la premsa generalista del país, després que els seus diputats protagonitzessin l'inici de la sessió constitutiva del Congrés. Un protagonisme que ha estat molt criticat, a causa que molts opinen que han aprofitat la llibertat d'expressió per muntar un 'circ mediàtic'.
Cal reconèixer a Podem i als seus diputats que si el seu objectiu era captar l'atenció dels mitjans de comunicació, ho han aconseguit plenament. Si Carolina Bescansa va acaparar tota l'atenció en portar el seu bebè al Congrés i donar-li el pit, la presa de possessió dels diputats també va centrar les mirades dels mitjans.
Per exemple, en un editorial molt crític, el diari El País afirma que "els diputats de Podem es van excedir en les fórmules d’acatament de la Constitució" i acusa als membres d'aquesta formació de "convertir el ple del Congrés en una espècie de teatre on només hi cap la imaginació de cadascú per muntar números presumptament espectaculars".
En opinió d'aquest diari, "Podem té un problema evident: els seus dirigents estan tan acostumats a posar davant les càmeres de televisió que han confós el Congrés dels Diputats amb un plató". A més, proporciona una de les claus polítiques de la jornada: "Mal precedent al propòsit de Pedro Sánchez de buscar una majoria de Govern amb aquesta força, ja que aixeca obstacles gairebé insalvables".
PABLO IGLESIAS ATACA PEDRO SÁNCHEZ I ALLUNYA LA POSSIBILITAT D'UN ACORD
En aquest sentit, Pablo Iglesias es va encarregar durant tot el dia d'atacar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per haver pactat amb Ciutadans. Iglesias va qualificar com a "vergonya" el comportament de Sánchez, la qual cosa allunya la possibilitat d'un pacte de governabilitat entre PSOE i Podem.
Potser Iglesias estigui pensant ja en un possible avançament electoral. En aquest sentit, la seva tàctica consistiria a seguir erosionant la imatge del líder del PSOE i del propi partit socialista, amb l'objectiu de passar-li per davant en unes hipotètiques eleccions anticipades i tenir més força per negociar. Per la seva banda, els socialistes consideren que l'actitud dels de Pablo Iglesias no és l'adequada, i creuen que estan més preocupats pels gestos i per aparèixer a les portades dels diaris que per arribar a un acord de formació de govern.
Segons recull El Confindencial, molts socialistes van criticar ahir a Podem pel que va passar al Congrés. 'Circ', 'xou', 'zoo' i 'numeret' són només algunes de les formes en què aquests parlamentaris van qualificar els fets. Fins i tot va haver-hi d’altres que van anar més enllà en expressar el seu descontentament amb expressions del nivell d’”Això, què cony és?”.
IGLESIAS CENTRA L'ATENCIÓ PER POSSIBLES PAGAMENTS DES DE L'IRAN
A més, Iglesias centra els titulars de la premsa pels possibles pagaments per part de l'Iran durant anys quan era presentador de televisió. El diari ABC ha publicat una informació en la qual afirma que Pablo Iglesias hauria rebut des de l'Iran una quantitat propera als 93.000 euros nets entre els anys 2013 i 2015, segons documents de la recerca policial duta a terme per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF).
El líder de Podem no hauria publicat aquests ingressos al portal de transparència de la formació violeta, on els seus "salaris, honoraris i retribucions" més recents són de l'any 2013 i tampoc no se n'especifica l’origen. Els pagaments a Iglesias els realitza la societat 360 Global Media, SL, controlada per l'empresari iranià Mahmoud Alizadeh i, al concepte de la factura, Iglesias apareix com a "Presentador i Director de programa de debat televisat (Fort Apache)". Al citat portal de transparència del partit, aquest càrrec apareix només a partir de l’any 2013 fins a l’actualitat, però en canvi no s'informa sobre els beneficis obtinguts els dos darrers anys.
Segons ABC, els documents sota recerca de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) demostren que Iglesias emetia factures com a autònom de la societat 360 Global Media, SL que en alguns casos arribaven als 5.600 euros. Aquests fons no passarien directament de l'Iran a Iglesias sinó que arribarien a Espanya (al compte d'ING del líder de Podem) a través d'un entramat d'empreses pantalla per dificultar així la localització de l'origen d'aquests fons. La majoria d'aquestes empreses se situarien en paradisos fiscals.
PODEM EN EL PUNT DE MIRA DE LA UDEF
A Bolsamania ja vam informar que la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) havia obert una recerca contra Podem per presumpte finançament il·legal. Els agents, que van iniciar les perquisicions a principis del passat mes de desembre, tracten d'esbrinar si el partit de Pablo Iglesias es va finançar de manera il·legal amb diners provinents de l'Iran. El líder de la formació violeta ha comparegut davant els mitjans i ha dit que el seu partit "té les butxaques transparents". En concret, informa El Confidencial, un informe d'intel·ligència apunta al fet que el partit podria haver-se finançat il·legalment a través de les empreses audiovisuals que administra l'iranià Mahmoud Alizadeh Azimi a Espanya, i que podria haver rebut més de 5 milions d'euros a través d'aquest entramat societari.
Segons aquesta informació, els de Pablo Iglesias haurien rebut aquesta quantitat directament del règim de Teheran per finançar la seva activitat i aconseguir la influència que tenen en aquests moments, després dels resultats obtinguts a les passades eleccions generals. Iglesias ha assegurat que "Podem té les butxaques transparents" i ha recordat que la formació, "a més de sotmetre els seus comptes al Tribunal de Comptes, també ha fet una auditoria externa", per la qual cosa hi ha una transparència "exhaustiva". "Estem encantats que la UDEF investigui, només podem felicitar-los pel seu treball. Ens posem a la seva disposició", ha dit Iglesias. I és que aquesta unitat especial de la Policia investiga des de principis del passat mes de desembre si el partit s'ha finançat il·legalment.