Els analistes creuen que cal continuar les reformes dels últims anys
Queden dos dies per a les eleccions generals i la incertesa continua sent molt elevada. Les enquestes anticipen un Parlament fragmentat, i a Berenberg creuen que això podria dificultar formar Govern i continuar les reformes.
Els analistes de l'entitat financera alemanya aplaudeixen els canvis reformistes de l'última legislatura, i esperen que Espanya es beneficiï de manera imminent d'un cicle de creixement. Així i tot, reconeixen que «la recuperació no ha arribat a tothom».
CONTINUAR LES REFORMES
«L'amarga medicina de reparació fiscal i reformes estructurals està funcionant», opinen els economistes de Berenberg. «Després d'un ajust dur fins a principis del 2013, Espanya s'està recuperant ràpidament, amb increments del PIB d'almenys el 3,2% el 2015 i un augment del 3% interanual de l'ocupació durant el tercer trimestre de l'any». A més, destaquen que les exportacions estan augmentant ràpidament, i «Espanya pot permetre's el luxe d'augmentar les importacions». Per a Berenberg, «el període d'estrènyer-se el cinturó s’ha acabat».
LLEGAT DE LA CRISI
Malgrat això, continua l'alt nivell d’atur, que es va situar en el 21,6% a l'octubre del 2015. «Molts espanyols no s'estan beneficiant de la recuperació econòmica.» «Encara que el president Rajoy ha fet bé les reformes, és probable que perdi la majoria el 20 de desembre», opinen a Berenberg.
AUGMENT DE PODEM A ÚLTIMA HORA
Al mateix temps que s'acosten les eleccions, hi ha hagut també un repunt de Podem, i les enquestes projecten un marge estret entre la formació de Pablo Iglesias, Ciutadans, PSOE i PP. «Després de les pèrdues constants de suport a Podem arran de la catàstrofe grega amb Varufakis, els radicals d'esquerra han tingut un impuls en el tram final de la campanya», argumenten aquests analistes.
PUNT MORT
Les enquestes anticipen «un punt mort», recorden a Berenberg. És a dir, un escenari en què serà difícil reunir els 176 escons suficients per governar amb majoria. «Un Govern del PP amb Ciutadans tindria més diputats que una aliança entre socialistes i Podem. Però com que l'esquerra simpatitza més amb les demandes d'autonomia regional que el PP, una aliança d'esquerres podria obtenir més fàcilment el suport de partits regionals més petits».
REFORMA LABORAL
Sense un resultat clar, podria ser difícil formar un govern. Pitjor encara: «l’esquerra amenaça de desfer les reformes del mercat laboral que han ajudat a fer que l'economia espanyola torni a encarrilar-se».
RISCOS PER A ESPANYA, NO PER A EUROPA
Les eleccions generals suposen un risc per a Espanya, però no per a Europa, asseguren a Berenberg. «Les reversions de les reformes serien dolentes per a Espanya. Però, gràcies a l'adaptació al progrés dels últims cinc anys, el cop no seria fatal. Després d'haver vist el trist destí de Grècia el 2015, Podem s'ha tornat menys radical». Així mateix, creuen que «el risc que qualsevol nou Govern pugui adoptar polítiques que posin en perill la pertinença d'Espanya a la zona euro o fins i tot desencadenar algun tipus de nova crisi a Europa sembla petit».