El PSOE citarà Podem aquesta setmana: "Intentarem arribar a un acord"

"No volem eleccions perquè ja es van produir, volem donar resposta al resultat"

Bolsamanía
Bolsamania | 02 set, 2019 15:29
ep secretarioorganizacionpsoe jose luis abalos ofreceruedaprensala reunionla comisionla ejecutiva federalpsoesu sedeferraz 20190718145419
Eduardo Parra - Europa Press

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en Funcions, José Luis Ábalos, ha assegurat aquest dilluns que van a "intentar arribar a un acord que superi el bloqueig". "El nostre objectiu és l'estabilitat i la governabilitat del país", de manera que afirma que els socialistes no volen eleccions "perquè ja es van produir, volem donar resposta al resultat electoral". A més, defensa un govern en solitari davant d'un de coalició com a reflex de la pluralitat parlamentària.

Ábalos ha anunciat aquest dilluns que aquesta setmana es posaran en contacte amb els equips negociadors de Podem per discutir el document de 300 punts que farà públic aquest dimarts el PSOE i abordar les fórmules de cooperació per posar en marxa el "programa comú".

Així ho ha afirmat el dirigent socialista després de la reunió de la Comissió Executiva Federal dels socialistes, la primera després de l'estiu, en què han analitzat aquest document que presentarà el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i que recull el programa del PSOE , propostes aportades per Podem i altres de les associacions i col·lectius de la societat civil amb els quals s'ha estat reunint el president durant el mes d'agost.

Encara no hi ha data per a una reunió de Pedro Sánchez amb Pablo Iglesias, queda postpuesta a les reunions prèvies dels equips negociadors

No obstant això, encara no hi ha data per a una reunió de Pedro Sánchez amb Pablo Iglesias. Aquesta queda posposada a les reunions prèvies dels equips negociadors. "Aquesta setmana ens posarem en contacte amb Podem perquè els equips negociadors puguin veure prèviament i abordar ia la discussió d'aquest document i en aquestes reunions es podran exposar aquestes fórmules de cooperació i de veure com podem cooperar per posar en marxa el programa comú", ha recalcat Ábalos.

Davant la insistència de Podem de tenir representants al govern per garantir que les polítiques que pacten es duen a terme, el dirigent socialista ha respost que està "convençut que si s'arriba a una fórmula sobre què després hi ha fórmules de veure com es porta a terme això".

Aquest matí, en declaracions a RNE, Ábalos ha indicat que del que es tracta amb aquest nou document, és de "començar a parlar de polítiques", cosa que assegura intentar abans de la investidura fallida de juliol, però que llavors no va poder ser perquè la prioritat va ser la forma de govern i no els continguts. Tot i que el programa del PSOE pretén seduir Unides Podem perquè doni suport a una eventual investidura a un govern de Sánchez, Ábalos ha apuntat que ell no és "endeví" i no pot saber si hi haurà finalment un govern en solitari o de coalició una vegada comenci a caminar la legislatura: "Aquesta situació política no saps què pot deparar, el PSOE opta per un govern amb coherència, cohesió i que respongui a un programa preestablert".

NO INSISTIR EN COALICIONS

No obstant, ha assenyalat que a causa que la situació política des de 2015 és "molt plural" i allunya els partits de majories absolutes, no entén per què insistir en aconseguir-la a través de coalicions. "No sé per què mantenir la tendència a un govern amb majoria absoluta, per exemple en coalició. Un govern sustentat per 123, no deixa de ser una oportunitat per al Parlament, i per als acords, i generar una nova política d'acord amb la representació actual. La realitat avui és diferent", ha assenyalat.

A més, Ábalos ha indicat que l'acte de presentació del document no és l'inici de la precampanya sinó un acte polític i s'ha preguntat si debats com el de dijous passat al Congrés pretenia parlar de la política d'immigració o si l'objectiu era "desgastar el govern". "Amb el programa volem intentar posar el focus sobre la proposta política", ha asseverat.

Finalment, el dirigent socialista retreu a la resta de partits que defensin que el PSOE no ha treballat l'agost, i lamenta que sigui igual el que es proposi des de les files socialistes perquè la desqualificació és la resposta. En aquest sentit, destaca que el PSOE i el Govern no ha estat fora de la política l'agost i han estat treballant. Segons la seva opinió, injuriar les reunions amb col·lectius "és una barbaritat" perquè distància la classe política de la base social.

contador