La pilota torna a la teulada del Govern de Carles Puigdemont que ha de donar els passos per fer efectiva la independència
Amb els 70 vots a favor, dos en blanc i 10 en contra, al Parlament de Catalunya ha decidit instar el Govern a iniciar la constitució de la República catalana. La càmera ha reprès aquest divendres el ple monogràfic de resposta a les mesures adoptades pel Govern a l'empara de l'article 155 de la Constitució i els diputats sobiranistes han optat per la Declaració Unilateral d'Independència (DUI). La sessió no ha estat exempta de polèmica, ha arribat al final, quan Junts pel Sí i la CUP han forçat que el vot sigui secret. A més d'aquestes forces també ha participat en la votació CatalunyaSíQueEsPot.
El ple va arrencar aquest dijous a les 18:00 de la tarda, amb hores de retard i precedit de 'frenètiques’ negociacions entre el Govern i la Generalitat per forçar eleccions anticipades a Catalunya i frenar tant la via unilateral del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com la intervenció del Govern de Mariano Rajoy. Però no hi va haver 'fumata blanca'. La falta d'un acord final va enviar en orris la sortida dialogada a la profunda crisi catalana.
Després del primer debat, aquest divendres s'ha reprès la sessió per votar les resolucions dels grups parlamentaris. La Mesa del Parlament ha acceptat la proposta de JxSí i la CUP per la qual la càmera ha aprovat "instar el Govern a dictar totes les resolucions necessàries per al desplegament de la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República".
Només han participat en la votació Junts pel Sí, la CUP i CatalunyaSíQueEsPot. Ciutadans, PSC i PP han abandonat la sessió plenària, després que els seus portaveus hagin carregat contra la decisió unilateral del Govern. Per exemple, Eva Granados, portaveu del PSC, ha lamentat que "ningú vol que s'apliqui l'article 155. És la conseqüència deliberada de la sortida de la legalitat". "Vostès s'han carregat les nostres institucions", els ha dit al seu torn el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa. El popular Alejandro Fernández ha estat molt més dur i s'ha acarnissat especialment contra el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras.
El moment tens del ple, no apte per a cardíacs, ha arribat quan Junts pel Sí que ha demanat que el vot sobre la constitució de la República fos secret. Han rebut la reprovació del president del PP, Xavier García-Albiol i del portaveu de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, que els ha instat que "donin la cara". Finalment, i segons el reglament del Parlament, la CUP ha donat suport a aquesta petició i la votació s'ha desenvolupat en una urna i amb paperetes. Alguns diputats han mostrat les seves paperetes abans de dipositar-les a la urna.
LA RESOLUCIÓ APROVADA
De tornada al text aprovat, el document recull la declaració d'independència que els diputats de JxSí i la CUP van signar el 10 d'octubre a l'Auditori del Parlament, una declaració que el president català, Carles Puigdemont, havia deixat en suspens just abans, durant el ple d'aquest mateix dia. La frase clau d'aquesta declaració deia: "Constituïm la república catalana, com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social" i és la que materialitzaria la independència de Catalunya.
No s'ha proclamat la independència, s'ha instat el Govern a desenvolupar-la
No obstant això, tota aquesta declaració està inclosa a la part expositiva de la resolució, no a la part que es vota: això vol dir que la declaració en si no s'arribarà a votar mai durant el ple i només es votarà la part en la qual s’insta el Govern a assumir la constitució de la República.
Així, el document no proclama la independència, sinó que insta el Govern a desenvolupar-la, i també reclama a l'Executiu "declarar l'inici i obertura del procés constituent". Així, a la resolució consideren que recullen els resultats del referèndum, i el que es vota "són els efectes jurídics de la independència".
EL QUE S'HA VOTAT
A la part de la resolució que sí es votarà s'inclouen el "rebuig" absolut a l'aplicació del 155 per part del Govern central, i es critica que suposa l'eliminació de l'autogovern català, el que defineixen com a atac a la democràcia sense precedents.
Aquesta part també reclama al Govern que promogui davant tots els estat i institucions el reconeixement de la república catalana, a impulsar un tractat de doble nacionalitat amb Espanya, i a expedir dels documents acreditatius de la "ciutadania nacional catalana".
CONSTITUCIÓ CATALANA
Una segona proposta de resolució, també presentada de manera conjunta entre JxSí i la CUP, estableix que el Parlament acorda "declarar l'inici i obertura del procés constituent" i també insta el Govern a executar-lo.
En concret, demana a la Generalitat dedicar els actius humans i materials per iniciar aquest procés, que ha de culminar "amb l'aprovació de la constitució de la república per part del Parlament constituït en assemblea constituent" després d'unes eleccions.
El termini més immediat per complir és que, segons el Parlament, el Govern té 15 dies per constituir el Consell Assessor del procés constituent, i un termini que no determina per convocar unes "eleccions constituents".