El govern britànic suggereix que la UE té la clau per a l'aprovació del Brexit

La clau està en què Brussel·les garanteixi que la unió duanera amb Irlanda sigui temporal

Jesús Mediavilla
Bolsamania | 28 des, 2018 13:17
10 downing street
Downing Street

El ministre de Relacions Exteriors del Regne Unit, Jeremy Hunt, ha afirmat aquest divendres en unes declaracions a la BBC que l'assumpte de la frontera amb Irlanda és l'únic "problema pendent" sobre el Brexit, i creu que pot ser resolt abans que el Parlament britànic voti el gener l'acord de divorci assolit per la primera ministra, Theresa May, i Brussel·les.

Hunt ha insistit que la Unió Europea, per la seva banda, ha assenyalat que l'anomenada salvaguarda Brexit, coneguda com a 'backstop' i la finalitat del qual és evitar una frontera física entre les dues Irlandes, només tindria una aplicació temporal.

"La UE ha acordat que el 'backstop' és temporal i el que necessitem és que ells (els 27) defineixin fins quan és temporal", ha assenyalat el ministre, que s'ha mostrat confiat en solucionar aquest problema perquè l'acord del Brexit aconseguit entre la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, i Brussel·les sigui aprovat pel Parlament.

Aquesta salvaguarda preveu que el Regne Unit romangui en la unió duanera i que Irlanda del Nord també estigui alineada amb certes normes del mercat comú europeu fins que s'acordi una nova relació comercial entre Londres i Brussel·les, que haurà de ser negociada durant el període de transició -entre el 29 de març de 2019 i finals de 2020-, sempre que l'acord de May sigui prèviament aprovat pel Parlament.

No obstant això, aquesta garantia ha causat el descontentament de molts diputats per por que arribi a ser indefinida si es produeixen retards en aconseguir la relació comercial entre ambdues parts. Per aquest motiu, Així Hunt ha insistit en la necessitat que Europa defineixi de manera específica la temporalitat d'aquesta garantia.

Així, està previst que el Parlament britànic decideixi sobre aquesta qüestió durant el mes de gener, concretament a partir de la setmana del 14. Els diputats estan profundament dividits per aquesta qüestió, tant els partidaris com els opositors a la desconnexió s'oposen a l'acord de May, que busca mantenir estrets vincles amb la UE.

En principi, està previst que la Gran Bretanya abandoni el bloc el 29 de març i aquest impàs ha augmentat les possibilitats d'un Brexit sense acord, cosa que ha fet saltar les alarmes i ha provocat que, durant les últimes setmanes, salti a la palestra la possibilitat d'un segon referèndum.

Els crítics del Brexit temen que el suport a l'acord de May mantingui Gran Bretanya en una unió duanera amb la UE per temps indefinit, mentre que els líders europeus han insistit que no renegociaran el tractat, de manera que si el Parlament no aprova el que està sobre la taula hi haurà un Brexit dur.

TREBALL PER NADAL

Així mateix, el líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, ha recomanat a la 'premier' que interrompi les vacances de Nadal al Parlament i celebri la votació sobre el seu acord del Brexit "tan aviat com sigui possible". "Vull que tinguem una votació al més aviat possible, això és el que he estat dient durant les últimes dues setmanes, i si això significa trucar al parlament perquè voti, ho farem", ha dit Corbyn durant una entrevista a The Independent.

El líder laborista també ha criticat May per endarrerir la votació fins a gener quan estava prevista per a finals de desembre, i considera que això va ser una "maniobra completament cínica per fer córrer el temps i oferir als parlamentaris triar entre el diable o el profund mar blau".

Amb aquestes paraules, Cobyn fa referència a la creença d'alguns diputats que May està retardant la votació per deixar el menor temps possible al procés del Brexit perquè els parlamentaris busquin alternatives al seu acord actual aconseguit amb la UE.

Malgrat tot, des del número 10 de Downing Street confien cada vegada més en què la cada vegada major possibilitat d'un Brexit dur convencerà els parlamentaris que recolzin l'acord de May malgrat les seves discrepàncies.

contador