El Govern planeja crear un comitè de savis per gestionar els diners europeus

Pot ser determinant perquè les injeccions comunitàries es tradueixin en un impuls econòmic

Mariel Delgado
Bolsamania | 17 ago, 2020 14:30
ep el presidente del gobierno pedro sanchez preside la presentacion del plan de modernizacion de la
Óscar J.Barroso - Europa Press

El Govern s'està plantejant crear un comitè de savis empresaris i personalitats de prestigi pertanyents al sector econòmic perquè prenguin decisions referents als diners que arribaran de Brussel·les, un fons de recuperació d'uns 140.000 milions d'euros. Altres països d'Europa com França i Itàlia estan obtenint bons resultats econòmics i polítics emprant una fórmula similar.

L'assessorament d'empresaris de prestigi pot ser determinant perquè les injeccions comunitàries es tradueixin en un impuls a l'economia. “Es tracta d'aconseguir que la col·laboració públic-privada encaixi a la perfecció” han assegurat fonts pròximes a l'Executiu.

D'altra banda, aquest comitè de savis seria beneficiós de cara a la negociació de suports al projecte de pressupostos, sempre que estigui integrat per empresaris afins a grups polítics decisius. Tant el PP com Ciutadans han posat l'accent en què han d'existir garanties que els diners es gasten adequadament; per tant, el comitè podria interpretar-se com una forma d'acostament.

Mentrestant, el Govern espanyol sospesa el perfil dels components del comitè de savis. El més probable és que siguin perfils tècnics i empresarials, més que no pas exclusivament teòrics, tenint en compte que Nadia Calviño ja compta amb un consell que s'encarrega d'aportar reflexions sobre l'estratègia econòmica a mitjà i llarg termini.

En el cas d'Itàlia, entre els seus experts hi ha sociòlegs, experts en medi ambient i en polítiques fiscals. L'exconseller delegat de Vodafone, Vittorio Colao, és qui dirigeix el comitè italià, anunciat el mes d'abril, juntament amb altres personalitats econòmiques de prestigi, com ara l'experta en empreses familiars i consellera del banc central italià, Maurizia Iachino Leto di Priolo, o Roberto Cingolani, responsable d'innovació tecnològica del grup d'aeronàutica Leonardo. Aquest equip ha estat aclamat diverses vegades a Espanya, especialment en l'àmbit empresarial.

La ministra Calviño va respondre al diputat de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, que va suggerir que el Govern cerqués algú de perfil similar a Colao: “No estic d'acord amb vostè en absolut, perquè sembla suggerir que tot el públic és sospitós però que un empresari privat seria la persona que ens podria aclarir i donar la visió de futur que necessita el nostre país, que seria algú independent sense cap mena d'influència, que representaria l'interès general. Però no és aquesta la meva experiència”.

França, en canvi, s'ha decantat per un comitè amb més pes de teòrics i amb membres de perfil internacional i no tan patriòtic com el dels italians. La comissió francesa es va posar en marxa a la fi de maig i està presidida per Jean Tirole, premi Nobel d'Economia (2014), i Olivier Blanchard, execonomista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI), entre 2008 i 2015.

Reconeguts empresaris de tots els sectors van assistir a la cimera organitzada per la CEOE en moments crítics de la pandèmia per a proposar i aportar solucions per al país. “Els empresaris estan desitjant contribuir, però no estarien disposats a ser utilitzats com a justificació de les polítiques econòmiques del Govern” van declarar fonts empresarials.

contador