El debat sobre la immigració trenca el Govern d'Angela Merkel

El ministre d'Interior va declarar la seva intenció de tancar les fronteres als refugiats

Javier de Alfonso
Bolsamania | 18 jun, 2018 12:56 - Actualitzat: 12:56
merkel-n-exclut-pas-d-amender-la-loi-sur-les-discours-de-haine

La històrica aliança entre el CDU i el CSU a Alemanya no passa pel seu millor moment. La cancellera Angela Merkel s'enfronta a la intenció del seu propi Govern de tancar les fronteres del país i impedir l'entrada de refugiats. "No puc seguir treballant amb aquesta dona", deia el ministre de l'Interior i líder del CSU, Horst Seehofer, aquest dijous a Berlín, durant unes declaracions que van posar en evidència el lideratge de Merkel a Alemanya.

La cancellera considera que una decisió així s'ha de prendre sota un consens amb Europa i tractarà de guanyar temps. Aquest dilluns, rebrà el primer ministre italià, Giuseppe Conte, el qual intentarà persuadir amb un pressupost comú més favorable al país transalpí a canvi d'un to menys agressiu enfront de la immigració des del seu Govern. La coalició M5S-Lliga Nord no ha deixat de celebrar l'oferiment d'Espanya per acollir l'Aquarius després de tancar tots els seus ports dimarts passat i ha amenaçat de deixar de ser "l’estora d'Europa" i expulsarà el mig milió d'immigrants que Itàlia guarda a les seves fronteres.

Dimarts, buscarà Emmanuel Macron un aliat més per frenar l'onada de xenofòbia que encomana Europa. Els analistes esperen que el president francès doni suport a la posició de Merkel a canvi de seguir aprofundint en la reforma financera de l'Eurozona. Així mateix, diversos mitjans alemanys asseguren que Merkel havia convocat una cimera extraordinària sobre immigració i asil per a finals d'aquest mes, data fins quan la cancellera confia que Seehofer no faci efectiva la seva intenció de bloquejar les fronteres.

El portaveu del Govern alemany va desmentir a última hora de diumenge les informacions que apuntaven a la convocatòria de tal trobada d'emergència, encara que va assegurar que "naturalment el Govern manté converses amb els Estats membre i la Comissió Europea". No obstant això, les especulacions continuen després que l'Executiu italià declarés que no descarta aquest escenari. "De moment, no hi ha res decidit, estem en fase de planificació. Tampoc està clar exactament quan podria tenir lloc aquesta cimera extraordinària", cita el diari Bild.

"Ningú a la CSU està interessat en enderrocar la cancellera, dissoldre el grup parlamentari CDU/CSU o dissoldre la coalició. Volem aconseguir per fi una solució sostenible per al rebuig dels refugiats a les nostres fronteres", va declarar el ministre al rotatiu Bild am Sonntag aquest diumenge. No obstant això, les últimes informacions apunten que el CSU no esperarà fins a la consecució de la cimera europea per aplicar una política més rígida en matèria migratòria, opinió que recolza una gran majoria de la població alemanya, segons les últimes enquestes.

Pel que fa a Espanya, la cancellera alemanya confia que l'Executiu de Pedro Sánchez doni suport a qualsevol mesura proposada des del seu gabinet, malgrat no formar part d'aquesta cimera extraordinària, a la qual assistirien països més afectats per la crisi migratòria com Grècia, Itàlia o Àustria, si bé, és cert que no hi ha confirmació oficial d'aquest fet.

contador