TVE el volia emetre a la mitjanit per mantenir el programa de Bertín Osborne en el seu horari
La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat avançar a horari de màxima audiència, entre les deu i les onze de la nit, el debat a 9 que ha organitzat RTVE per a aquest dijous, segons han indicat a Europa Press fonts de l'organisme.
Després d'aquesta decisió, la Corporació de RTVE ha començat a avisar els partits perquè els seus representants siguin als estudis abans amb idea d'iniciar l'emissió del debat a les 22.15 hores, en lloc de la mitjanit, com havia previst inicialment. La cadena pública es veu obligada a canviar la seva programació a l'últim moment i desplaçar el programa d'entrevistes de Bertín Osborne «En la tuya o en la mía», l'emissió del qual va ser utilitzada per relegar el debat fins a les 23.55 hores.
Segons El Diario, la decisió de la Junta Electoral es produeix després que UPyD presentés una reclamació en saber que el cara a cara que enfrontarà el president del Govern i candidat del PP, Mariano Rajoy, amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, s'emetrà a les 22.00 hores dilluns que ve, 14 de desembre.
Aquest espai ja havia patit diversos canvis d'horari: en principi, l'ens públic va comunicar als partits que s'emetria a les 23.45, i va rebre les primeres queixes dels partits que hi intervindran. Després el va endarrerir fins a les 00.15 hores i es va anunciar aquest nou horari tant per televisió com a les xarxes socials. Hores després, va tornar a modificar-lo i l'hora va quedar establerta en les 23.55.
RECLAMACIÓ D’UPYD
En la seva resolució d'aquest dimecres, la Junta Electoral dóna la raó a UPyD, que va presentar una reclamació. El pla de mitjans que RTVE va enviar a l'organisme amb relació a la campanya electoral assenyalava que el debat s'emetria en horari de màxima audiència. La JEC afirma que aquest horari va de les 22.00 a les 23.00 hores i que hauria de ser en aquesta franja que comencés l'emissió.
La Junta s’empara en una sentència emesa pel Tribunal Suprem el 2009. En resposta a un cas similar, la sentència argumentava que els principis de pluralisme i neutralitat informativa recollits per la llei electoral han de prevaler «sobre el manteniment de la programació ordinària de RTVE».