El governador de l'organisme emissor assegura que mantindrà el tipus de canvi estable i a un nivell raonable
En tan sols dues setmanes i mitja el iuan s'ha desplomat un 4,5%, fins a nivells de preu propers als 6,72 per dòlar. La caiguda arriba just en un moment en què la Xina i els EUA han abandonat les negociacions per arribar a un acord en matèria comercial i a l'avantsala de la imposició d'aranzels per valor de 34.000 milions de dòlars a les exportacions del gegant asiàtic. Les especulacions d'una intervenció del banc central s'han disparat, però el seu governador, Yi Gang, ha sortit en defensa de la moneda.
"El mercat apostava perquè el Banc Popular de la Xina estava manipulant el tipus de canvi del renminbi per mitigar els efectes dels gravàmens dels EUA", assenyala Michael Hewson, analista de CMC Markets. De fet, l'organisme emissor ha efectuat dues rebaixes dels requisits de reserves dels bancs per estimular el préstec, l'última aquest cap de setmana. I el iuan s'ha lliscat fins a preus no vistos des del mes d'agost passat, fins que Yi ha fet un pas endavant per calmar els nervis davant d'una possible fugida de capitals.
Tant durant una compareixença davant els mitjans com en un comunicat publicat a la pàgina web del banc central, Yi ha assegurat que l'organisme està monitoritzant les fluctuacions de divises estrangeres amb l'objectiu de mantenir el iuan ferm i a un nivell de preu raonable. Les sortides de fons estan sota control, ha emfatitzat.
També ha citat un assessor del banc central xinès que va dir que les autoritats no esperaven una depreciació significativa del iuan, cosa que també va ajudar a la moneda xinesa a revertir les seves pèrdues inicials per tornar al territori positiu. De fet, aquest dimecres la moneda ha tornat al terreny positiu i ha remuntat un 1,6% des del recent mínim en tancar als 6,6048 iuans per dòlar.
SORTIDES DE CAPITALS
Són les primeres mesures que ha pres Pequín per subjectar els capitals dins de les seves fronteres. Experts de Danske Bank esperen que la crisi comercial provoqui un "més que segur repunt de les sortides de capitals del país". Les fuites de fons des del gegant asiàtic van ser un dels temes estrella entre 2016 i 2017, que va precipitar la crema del rebost de divises del PBoC -va perdre la barrera dels 3 bilions el gener de 2017- i la imposició de controls i reglamentacions més estrictes en transferències transfrontereres i altres operacions financeres.
Ara, des del banc danès adverteixen que "les empreses nord-americanes a la Xina repatriaran els seus beneficis a un ritme cada vegada més gran, ja que corren el risc de veure atrapades en el foc creuat de la guerra comercial". A més, molts inversors institucionals han aprofitat l'obertura financera del país i la seva inclusió dels valors del país a l'índex MSCI per elevar la seva exposició al país asiàtic. "Podem arribar a veure un gir de 180 graus en aquests fluxos, si hi ha una escalada encara més gran entre els dos països", conclouen els experts del banc danès.