Doble investidura: la fórmula de Puigdemont per blindar la seva presidència de la Generalitat

El seu nomenament serà "simbòlic" i es combinarà amb una altra presidència executiva a Catalunya

  • "Defensem el marc que ens permeti la presidència de Puigdemont", insisteix el portaveu de Junts per Catalunya
  • El grup parlamentari de Puigdemont ultima a Brussel·les els detalls de la investidura
Bolsamanía
Bolsamania | 05 feb, 2018 15:22
carles-puidgemont

Junts per Catalunya es resisteix a deixar anar Carles Puigdemont i baralla a Brussel·les amb l'expresident de la Generalitat perquè accepti una presidència simbòlica. El bloc sobiranista ha acabat abraçant la fórmula proposada pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, per desencallar les institucions catalanes. Un càrrec de president "a l'exili", del candidat de Junts per Catalunya, combinada amb una altra presidència executiva a Catalunya.

Per tal de convèncer Puigdemont, el grup parlamentari de Junts per Catalunya s'ha traslladat a Brussel·les aquest dilluns. "És la tercera sessió de treball que fem en un marc d'excepcionalitat", ha explicat el portaveu del grup, Eduard Pujol, durant una compareixença en plena reunió des de la capital belga. "Defensem el marc que ens permeti la presidència de Puigdemont", ha insistit Pujol, que també ha anunciat que durant les "pròximes hores" seran capaços de donar a conèixer l'acord final. "Anem a la bona direcció", ha expressat.

A Brussel·les roman l'expresident català, pròfug de la justícia pels delictes de malversació de cabals públics i rebel·lió, que ha afrontat dos maratonians reunions en poc més de 24 hores per desencallar la investidura del nou president. Aquest diumenge, una delegació dels republicans va viatjart a Bèlgica per "negociar amb Puigdemont la manera de fer possible una investidura efectiva que permeti recuperar les institucions".

DOBLE INVESTIDURA

Aquest dilluns, l'exconseller de Territori, Josep Rull ha constatat que les relacions amb els republicans "progressen adequadament" després que el president del Parlament, Roger Torrent, posposés el ple d'investidura. El moviment del també diputat d'ERC va obrir una bretxa al bloc independentista. Durant els últims dies ERC ha reclamat que la investidura ha de ser efectiva i que no comporti conseqüències penals.

Però des de Junts per Catalunya, s'ultima la fórmula perquè el Govern en la distància estigui dotat de legitimitat i de poders executius. La proposta que permet conjugar tot té com a protagonista l'anomenada assemblea d'electes, que s'encarregaria d'investir d'alguna manera aquest govern "a l'exili" sense que pugui rebre la impugnació per part del Govern central, explica el rotatiu del Grup Godó.

Paral·lelament, durantel ple d'investidura del Parlament es votaria una presidència executiva, que s'encarregaria de recuperar les institucions i posaria fi a l'article 155 de la Constitució.

L'ASSEMBLEA DE ELECTES

El procés seria, primer, que a Brussel·les, l'assemblea d'electes investeixi el president de la Generalitat i, després, el Parlament voti el Govern executiu. L'organisme és una espècie de Parlament paral·lel on tindrien cabuda els diputats autonòmics, regidors, alcaldes, diputats estatals, senadors i eurodiputats.

De fet, l'assemblea es va crear davant la possibilitat que es produïssin "situacions en què hi pugui haver una impossibilitat que els càrrecs electes exerceixin les seves funcions", amb l'objectiu d'"estar preparats per garantir que la voluntat popular expressada pels catalans es materialitzi".

contador