Moody's va retallar divendres la qualificació d'Itàlia
El govern italià està disposat a seure a discutir sobre els seus objectius pressupostaris amb les autoritats de la Unió Europea (UE), segons ha declarat aquest dilluns el viceprimer ministre, Luigi Di Maio que ha afirmat que la coalició populista no té intenció que el país abandoni l'euro.
Itàlia està en un moment d'encreuament de declaracions i tensió amb Brussel·les per la seva decisió d'elevar el dèficit de l’1,8% al 2,4% als pressupostos per al pròxim any. La Comissió Europea (CE) va enviar la setmana passada una carta a Itàlia en què qualificava el pressupost de Roma per 2019 com un incompliment "sense precedents" de les normes fiscals de la UE.
Itàlia ha d’enviar aquest dilluns una carta a Brussel·les en resposta a la missiva d'aquesta. Di Maio ha declarat a la ràdio RTL que Itàlia enviarà una carta a la Comissió en què explicarà les raons per mantenir aquest objectiu del 2,4% i ha afegit que el govern està disposat a "seure a taula" amb les autoritats europees.
Les declaracions del viceprimer ministre italià arriben després que Moody's retallés la qualificació del país divendres passat fins a 'Baa2' des de 'Baa3'. Els experts creuen, en general, que Itàlia mantindrà la seva postura respecte als pressupostos malgrat les pressions. "En general, seguim pensant que, mentre les pressions del mercat financer segueixin sent manejables, és racional que el govern s'atengui la seva estratègia de mantenir cert grau de tensió amb les institucions de la Unió Europea, atès que segueix donant els seus fruits en termes de popularitat", assenyalen els experts de Barclays.
EL PRINCIPAL SERÀ "L'ESPERIT" DE LA CONTESTACIÓ
El comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, roman a l'espera de la resposta "al migdia" del govern italià a les qüestions plantejades per Brussel·les sobre els pressupostos del país transalpí i subratlla que el principal serà " l'esperit "de la contestació d'Itàlia, el lloc de la qual es troba "al cor" de la UE i la zona euro.
"Comprenc que un país on hi ha sis milions de pobres prengui mesures contra la pobresa (...) però totes aquestes mesures han de ser compatibles amb els imperatius", ha declarat Moscovici. "Itàlia pot fer la seva pròpia política fiscal, però ha de respectar les regles comunes com tots els països durant els últims deu anys, això és el que ens fa pertànyer a l’Eurozona", ha afirmat Moscovici.