"Seria dolentíssim per a Catalunya i molt dolent per a Espanya. La història no es pot entendre l'un sense l'altre", emfatitza el ministre d'Economia
El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, viatja aquest dijous a Catalunya, a tan sols tres dies perquè se celebri el referèndum il·legal d'independència que ha impulsat el Govern autonòmic. Abans de participar en la Trobada Empresarial Hispano-Alemany, a la Casa Llotja del Mar, a Barcelona a les 11:30 hores, ha estat a TV3. En declaracions a la cadena ha assegurat que "els mercats no es creuen la independència perquè seria un desastre", "ningú se suïcida voluntàriament", ha emfatitzat De Guindos.
El ministre ha prosseguit en aquesta línia i ha advertit que la secessió "seria dolentíssima per a Catalunya i molt dolenta per a Espanya". "La història no es pot entendre l'un sense l'altre", ha arrodonit el titular d'Economia.
"Es pot parlar de concert econòmic per a Catalunya si es modifica la Constitució", explica Luis de Guindos
Pel que fa a possibles solucions al carreró sense sortida que es troben Estat i Generalitat, ha abordat la qüestió del concert econòmic i pacte fiscal que ja va avançar la setmana passada en una entrevista al 'Financial Times'. Sense tornar a assenyalar aquest extrem, sí que ha reconegut que "es podria arribar al concert econòmic si es reformés la Constitució". Però no augura un camí fàcil: "Que hi hagi un nou sistema de finançament no només depèn del govern espanyol. També del partit socialista i de les comunitats autònomes. El diàleg és com el tango, una cosa de dos", ha expressat.
S'ha esforçat durant l'entrevista a la televisió autonòmica catalana a insistir que Espanya sempre ha respost financerament i ha rescatat Catalunya les vegades que ha fet falta. "Hem estat darrere des del punt de vista econòmic i financer", ha expressat De Guindos i ha recordat com durant la crisi de 2010 i 2011 l’Estat es va esforçar per garantir els serveis públics.
DIÀLEG AMB CATALUNYA
"Hem dialogat molt amb el Govern de la Generalitat. Fins i tot una vegada em vaig reunir amb Junqueras al Prado per evitar que S&P fes una suspensió de pagaments a Catalunya", ha assenyalat en diversos moments el ministre. "L'oferta de diàleg sempre ha estat a sobre de la taula", ha indicat, per afegir que el 2012 va quedar clar que "podíem donar resposta a les més de 40 peticions (del llavors president de la Generalitat, Artur Mas) menys una, el referèndum". "Un nou sistema de finançament es va posar sobre la taula durant la reunió de presidents autonòmics, i Puigdemont no va venir", ha lamentat
"L'Estat espanyol és un estat tremendament descentralitzat. La Comunitat de Catalunya és la que té més autonomia de tot Europa", ha reivindicat el titular d'Economia.
INTERVENCIÓ DE LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Sobre l'actuació del Govern en la crisi de Catalunya, el ministre ha indicat que "el Govern s'ha equivocat no respectant la legalitat i dividint els catalans". "El primer que ha de fer un govern és complir la legalitat", ha comentat. I sobre la intervenció dels comptes catalans, ha indicat que la comunitat no està intervinguda i que "si la interventora està tornant a enviar els informes i comprovem que no es destina ni un euro al referèndum estudiarem revertir la situació [de la intervenció de les finances de la Generalitat] a la comissió delegada d'Afers Econòmics".
Sobre el que passarà el dia 2 d'octubre, el ministre ha assegurat, abans d'acomiadar-se indicant que "el pròxim vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) serà un espanyol" que "Catalunya seguirà formant part d'Espanya. No estem cecs, sabem que hi ha una part de desafecció de la societat catalana i això ens ha de fer reflexionar a tots, però la legalitat és un principi bàsic de qualsevol règim democràtic".