Borrell: "Internacionalitzar el procés català no emociona cap govern de la UE"

El ministre ha assegurat que el desafiament nacionalista serà tractat internament

Bolsamanía
Bolsamania | 05 jul, 2018 10:58
borrell portada

El nou ministre d'Afers Exteriors no ha tingut un primer mes tranquil al càrrec. Des que fos nomenat, Josep Borrell s'ha reunit durant aquest temps amb el Rei, amb el president dels Estats Units, ha viscut una cimera europea i ha intervingut davant d'una nova crisi d'immigració a la Mediterrània. A més, el lleidatà va assegurar en una entrevista a Expansión que el desafiament secessionista català serà tractat com un "problema intern" pel nou Govern ja que "els intents d'internacionalitzar el procés o les referències a 'kosovitzar' Catalunya no emocionen cap executiu de la UE ".

Borrell va assegurar al rotatiu estar molt segur de quin serà el seu paper en el debat sobre Catalunya. "El paper del ministre d'Afers Exteriors de qualsevol país és defensar la seva imatge, explicar com funciona realment Espanya i sortir al pas de les crítiques infundades com les que s'han abocat sobre el nostre sistema polític i judicial. Cap ambaixador pot romandre impassible quan sent que es presenta Espanya com una dictadura que nega drets", va afirmar.

No obstant això, Pedro Sánchez permetrà que la Generalitat reobri les seves 'pseudoambaixades' a l'estranger. "Les ambaixades les tenen els estats", va explicar el ministre. "Les comunitats autònomes tenen el dret constitucional a tenir delegacions a l'exterior en el desenvolupament normal de les seves competències", va afegir. En qualsevol cas, Borrell va assegurar que cal esperar a la propera reunió de Sánchez amb el president de la Generalitat el dia 9 de juliol per "saber quines són les possibilitats que s'obren amb un Govern que vol oferir el diàleg com a instrument a la solució d'un problema".

"AMB RAJOY, ESPANYA S’HAURIA ALINEAT AMB ALEMANYA"

El desembarcament de milers d'immigrants a les costes mediterrànies de la Unió Europea i l'agressiva i negativa resposta d'Itàlia davant aquesta crisi ha posat en escac el projecte comú. Davant d'aquesta situació, el ministre ha assegurat que "Espanya tindrà una finestra d'oportunitat per jugar el paper que va tenir durant els governs de Felipe González (...) Espanya té molt a dir".

Segons Borrell, hi ha tres problemes sobre la taula. Dos estructurals i un conjuntural. "El conjuntural és el Brexit. És important, però passarà". I dos profundament estructurals que són "la immigració i l'estabilitat de l'euro com a moneda única".

"En immigració tenim experiències positives d'aportar i una actitud radicalment diferent de la d'Itàlia, tot i comprenem els problemes que ha tingut. Sobre l'euro, som els que juntament amb Emmanuel Macron proposem reformes que estabilitzin la moneda única. Tot això va quedar palès durant l'última cimera, que sens dubte hagués estat diferent si en lloc de Pedro Sánchez hagués estat Mariano Rajoy. Espanya s'hauria limitat a alinear-se amb la posició alemanya", va sostenir el ministre.

GUERRA COMERCIAL MUNDIAL

Borrell també va entrar a descriure el seu parer sobre les pràctiques proteccionistes que s'han desenvolupat durant els últims mesos a l'altra banda de l'Atlàntic. "Sembla que avancem cap a una guerra comercial mundial, cap a una dinàmica de fer marxa enrere en l'alliberament dels intercanvis comercials. Ens afectarà, com a tots els europeus", va afirmar.

Així mateix, va voler explicar la dificultat que suposa negociar amb un líder com Donald Trump que considera "les relacions dels Estats Units com bilaterals". "El multilateralisme no és una cosa que sembla agradar-li i Europa és la consagració del multilateralisme portat a les seves últimes conseqüències amb cessions parcials de sobirania", va afegir.

contador