Augmenta la preocupació per la independència de Catalunya i el terrorisme internacional; baixa la corrupció

Segons l'últim baròmetre del CIS s'ha triplicat la preocupació dels espanyols per la independència de Catalunya

  • Els atemptats de Barcelona i Cambrils disparen també els temors pel terrorisme internacional
Virginia Mora
Bolsamania | 05 oct, 2017 16:11 - Actualitzat: 17:20
diadamanifestacion

La independència de Catalunya preocupa, i molt, als espanyols. Tant és així que la por dels ciutadans sobre aquesta qüestió s'ha triplicat segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que es va realitzar abans que se celebrés el referèndum de l'1 d'octubre i que tinguessin lloc els últims esdeveniments, però en un moment en què l'escalada de tensió pel repte independentista ja es deixava notar. També ha repuntat la preocupació pel terrorisme internacional, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat mes d'agost. Tot això sembla haver deixat en un segon pla la corrupció, que baixa a la llista de principals preocupacions dels espanyols.

La independència de Catalunya ha estat nomenada pel 7,8% dels enquestats. Segons l'anterior baròmetre, el de juliol, va ser esmentada únicament pel 2,6%

El baròmetre, que es va realitzar entre l'1 i el 10 de setembre, revela quin és l'estat anímic dels espanyols davant la crisi catalana. Encara que l'enquesta es va dur a terme abans que tinguessin lloc les detencions dels promotors del referèndum, i que es portés a terme la votació tot i la prohibició de la Justícia, que havia declarat il·legal la consulta, i de les posteriors reaccions, la preocupació dels espanyols pel desafiament secessionista ja era important.

Segons el CIS, la independència de Catalunya va ser nomenada com a principal problema pel 7,8% dels enquestats, quan en l'anterior baròmetre, el corresponent al mes de juliol, va ser nomenada únicament pel 2,6%. Escala així cinc punts. La resposta és una mostra de com veuen els espanyols la crisi catalana, que ha saltat fins i tot a la premsa internacional i que no deixa de copar titulars.

L'enquesta va coincidir amb l'inici del 'procès', és a dir, amb l'aprovació al Parlament de les lleis del referèndum i transitorietat, suspeses posteriorment pel Tribunal Constitucional, i que són les que estan servint de base en el procés independentista iniciat per la Generalitat que presideix Carles Puigdemont. Tanmateix, encara no s'havia celebrat el referèndum ni s'havia incrementat la tensió fins a les cotes actuals, de manera que caldrà esperar el pròxim baròmetre d'octubre per veure com es reflecteixen tots aquests fets.

Així mateix, és significativa la preocupació pel terrorisme internacional, que ha despuntat al setembre fins al 15,6% des de l'anterior 4,2%. L'explicació es troba també a Catalunya, concretament en els atemptats perpetrats per l'Estat Islàmic a Barcelona i Cambrils a mitjans del mes d'agost, en què van perdre la vida un total de 16 persones i més d'un centenar en van resultar ferides.

BAIXA LA PREOCUPACIÓ PER LA CORRUPCIÓ

El principal problema per als espanyols segueix sent l'atur, esmentat pel 69,5% dels enquestats, tot i que baixa lleugerament respecte al mes de juliol, quan va tocar el 70,6%. La corrupció i el frau es mantenen com a segon problema, en haver estat nomenat pel 38% dels espanyols, encara que es redueix considerablement respecte a la cota del 45,3% de l'anterior baròmetre de juliol.

Els segueixen els problemes d'índole econòmica (21,7% enfront del 19,8% de fa dos mesos) i els polítics en general, els partits i la política (20,7% enfront del 21,8% anterior). En aquest sentit, cal destacar que segons un 70,5% dels enquestats la situació política actual és dolenta o molt dolenta, mentre que un 23,1% la defineix com regular i només un 2,9% com a bona o molt bona. Preguntats per què passarà d'aquí a un any, el 47,6% opina que estarem igual que ara, mentre que 25,5% creu que estarem pitjor. Només l’11% es mostra optimista i creu que la situació política millorarà.

Segons l'enquesta també és significativa la preocupació per qüestions com la sanitat (9,7%), l'educació (8,4%), els problemes d'índole social (7,9%) i els problemes relacionats amb la qualitat de l'ocupació (7,5%).

contador