Arrenca la cimera europea amb Hongria i Polònia disposades a aixecar el veto

Han arribat a un acord amb Alemanya que alliberaria els 750.000 milions d'ajudes

Bolsamanía
Bolsamania | 10 des, 2020 10:12
ep ursula von der leyen presidenta de la comision europea
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

Polònia i Hongria es devien decidit aixecar el veto als pressupostos de la Unió Europea (UE) després de l'acord amb Alemanya, segons les últimes informacions. Arrenca així amb cert optimisme la cimera europea que se celebra entre aquest dijous i divendres i que té aquest assumpte en el focus.

L'acord aconseguit no canviaria els vincles entre els pagaments del pressupost i les normes de l'estat de dret, però les sancions derivades de les infraccions no poden aplicar-se fins que el Tribunal de Justícia Europeu hagi fet una avaluació de la legalitat de les noves normes.

"Això podria fer que les possibles sancions es retardessin fins a un any. No obstant això, no està tot dit i fet, ja que tant el Consell com el Parlament hauran d'aprovar l'acord. El Consell de la UE es reuneix avui a Brussel·les i, per tant, s'espera un anunci oficial sobre l'acord aquesta setmana", expliquen els analistes de Danske Bank.

Polònia i Hongria es negaven fins ara a permetre la tramitació dels pressupostos per intentar avortar un nou reglament que permet suspendre els fons europeus als països on l'erosió de l'estat de dret posi en perill l'ús adequat dels recursos financers de la UE. L'ofensiva dels dos països d'Europa central per retirar el projecte ha fracassat, però la UE sembla disposada a oferir-los una via de retirada mitjançant una declaració que reafirmi l'aplicació del reglament de manera equànime a tots els estats membres. La fi d'aquest contenciós permetrà alliberar els 750.000 milions que la UE va acordar l'estiu posar a disposició dels Estats més afectats per la pandèmia.

L'evolució de les negociacions del Brexit també ocuparà un espai important durant la cimera. Això, després que el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s'haguessin donat fins a aquest diumenge per arribar a un acord.

contador