Arrenca el judici als líders del 'Procés': calendari, claus i acusats

L'inici de les qüestions prèvies coincideix amb el debat pressupostari al Congrés

Noemí Jansana
Bolsamania | 12 feb, 2019 10:39
ep de izda a drcha cforcadell ojunqueras jmjove y lsalvado
EUROPA PRESS - Archivo

Comença el "judici del segle". La Sala Penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, inaugura el procés als 12 líders sobiranistes acusats de rebel·lió, malversació de fons públics i desobediència. Els magistrats donen inici aquest dimarts a les qüestions prèvies, però no serà fins dijous quan escoltarem la veu de primer dels encausats: l’exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras.

Durant aquestes sessions, les defenses al·legaran la vulneració de drets fonamentals i es procedirà a la declaració dels 12 acusats. L'expectació és màxima davant d'un procés judicial que serà televisat i seguit en directe per tot el món i que sotmet la democràcia espanyola a una dura prova.

El judici culmina un llarg procés d'instrucció que els sis magistrats que acompanyen Marchena van haver de perllongar més del previst. Aquesta dilatació dels temps ha provocat que coincideixi al calendari amb el debat dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que es voten el 13 de febrer. I ha condicionat absolutament les negociacions sobre els suports als comptes del president del Govern, Pedro Sánchez, que amb tota seguretat es tombaran al Congrés.

Però el procés als líders independentistes que van organitzar el referèndum il·legal d’autodeterminació l'1 d'octubre de 2017 fa molt de temps que està marcant el compàs de la vida política del país. La presó preventiva dels nou exconsellers i els activistes polítics als quals s'acusa de sedició ha servit al president de la Generalitat, Quim Torra, al PDeCAT i ERC per seguir alimentant el seu relat sobre la repressió, l'autodeterminació i la independència de la regió.

Les protestes ciutadanes dels anomenats Comitès de Defensa de la República (CDR) han estat una altra de les constants durant els últims mesos. Tots exigeixen el mateix: la posada en llibertat immediata dels polítics presos i la fi de la repressió. I sota aquesta mateixa retòrica amb tota seguretat es vetaran els comptes de Sánchez, quan postconvergents i republicans votin alineats amb PP i Ciutadans les esmenes a la totalitat del projecte de PGE del Govern.

CALENDARI

Però l'Executiu socialista, igual que l'anterior de Mariano Rajoy, ha defensat la independència de la Justícia en aquesta causa i ha evitat qualsevol ingerència. L'alt tribunal, els quatre fiscals del cas, dues advocades de l'Estat i dos lletrats de Vox dirigiran l'acusació i s'asseuran davant de 17 advocats defensors. Tenen endavant almenys tres mesos de judici amb un atapeït calendari de tres sessions setmanals, de dimarts a dijous, de 10.00 a 18.00 hores.

Les dues primeres setmanes, del 12 al 21 de febrer, prestaran declaració els acusats. Els nou presos independentistes que estan a les presons de Soto del Real i Alcalá-Meco es dirigiran aquest dimarts cap al Tribunal Suprem a les 7:30, a la primera conducció del dia de la Guàrdia Civil.

Un cop arribin al Tribunal Suprem, que reforçarà la seguretat a causa de la gran dimensió del judici, els presos menjaran un menú calent del càtering contractat per Institucions Penitenciàries. Al final de la jornada, tornaran a les seves cel·les als mòduls de respecte. Allà, podran fer servir un ordinador sense connexió a Internet, segons fonts penitenciàries.

Després d'aquestes sessions, es prendrà declaració als testimonis (entre els admesos figura l'expresident del Govern, Mariano Rajoy), es veuran les pericials i, finalment es llegiran les conclusions finals.

Pel que fa a la sentència, el Suprem no creu que pugui tenir-la redactada abans de les eleccions de maig, tenint en compte que la vista oral podria allargar-se fins a finals d'abril. A més, experts juristes recorden que en altres casos rellevants l'alt tribunal va dilatar el seu pronunciament sis mesos, com el de la primera època del 'cas Gürtel'.

PENA MÀXIMA PER JUNQUERAS

Durant tots aquests mesos s'asseuran a la banqueta dels acusats, a més de Junqueras, els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i els dos presidents d'entitats socials catalanes ANC i Òmnium (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart).

Les penes de presó van des dels 25 anys de condemna que la Fiscalia sol·licita per Junqueras, als 7 anys per Mundó, Borràs i Vila, els quals, a diferència de la resta, no es jutja per rebel·lió. La resta d'acusats poden arribar a complir penes de 16 o 17 anys de presó.

Segons afirma la Fiscalia al seu escrit d'acusació, tots ells "van dirigir, van promoure i/o participar activament en l'execució d'una estratègia -a la qual van denominar 'procés'- perfectament planificada i organitzada per fracturar l'ordre constitucional per tal d'aconseguir la independència de la Comunitat Autònoma de Catalunya com un nou Estat en forma de República".

No obstant això, no veurem declarar altres responsables de la convocatòria del referèndum que va derivar en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Són els exmembres del Govern de Carles Puigdemont fugits com el mateix expresident, els exconsellers Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret i les dirigents de la CUP i ERC Anna Gabriel i Marta Rovira.

contador