El fiscal va demanar a la jutge Carmen Lamela una ordre de detenció per l'expresident i els quatre exalts càrrecs que segueixen a Bèlgica
L’exvicepresident de la Generalitat i set dels consellers del Govern català cessat per Mariano Rajoy a l'empara de l'article 155 de la Constitució han passat la nit a les presons d'Alcalá Meco i Estremera, després que la jutge Carmen Lamena de l'Audiència Nacional així ho dictaminés, a petició de la Fiscalia. L'atenció se centra ara en l'euroordre de detenció contra l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre exalts càrrecs del seu Executiu que romanen a Brussel·les.
El fiscal de l'alt tribunal també va sol·licitar a la jutge que cursés aquesta ordre de detenció i segons informa Efe, l'advocat belga de l'expresident, Paul Bekaert, ha dit que la justícia espanyola ja ha emès una ordre d'arrest europea contra el seu client i els exconsellers que també són a Bèlgica. Altres fonts asseguren que la jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, decidirà aquest divendres sobre l'ordre de detenció.
La Fiscalia federal belga, per la seva banda, ha dit, en declaracions a l'agència de notícies que està a l'expectativa i que "aplicarà la llei" si les autoritats judicials espanyoles emeten una ordre europea de detenció i entrega (OEDE) de Puigdemont.
Mentrestant, Puigdemont i Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret, segueixen a Bèlgica, des d'on l'expresident ha exigit "l'alliberament dels exconsellers". En una declaració institucional ha considerat les detencions "un error molt greu i un gravíssim atemptat a la democràcia". "Ens espera una repressió llarga i ferotge", dit Puigdemont. I ha fet una crida: "Hem de combatre aquesta situació com ho fem els catalans: sense violència, en pau".
L'EUROORDRE DE'N PUIGDEMONT
Però a Puigdemont, que no té cap intenció de tornar a Espanya perquè dubta de la imparcialitat de la justícia, se li esgota el temps. L'alt tribunal va desestimar la seva petició de declarar per videoconferència i el fiscal tinent de l'Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, va demanar a la jutge dictar una ordre de detenció europea.
El sol·licita davant dels "reiterats intents de lliurar la citació" al seu domicili i davant les "reiterades trucades telefòniques" a les quals han fet "cas omís", segons l'escrit. Carballo afegeix que és un fet "notori i públicament conegut" la citació per comparèixer avui en aquest òrgan judicial.
Paul Bekaert, l'advocat belga de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, ha afirmat que l'estratègia de defensa se centrarà en impugnar qualsevol hipotètica petició d'extradició que pugui presentar Espanya.
D'altra banda, també es planteja que l'expresident es lliuri a un jutge belga. Aquesta estratègia no és una cosa improvisada, ja que des de fa temps hi ha informes jurídics que assenyalen Bèlgica com una bona opció, perquè evitaria així la presó provisional. Al seu comunicat, el Govern aclaria que "no tenen previst eludir la justícia".