Almenys 16 morts i 218 detinguts per les protestes a Veneçuela

Durant la jornada de mobilitzacions a favor i en contra del president, Nicolás Maduro

Bolsamanía
Europa Press | 24 gen, 2019 10:55
venezuela guaido

Almenys 16 persones han mort aquest dimecres a conseqüència dels enfrontaments registrats entre manifestants i forces de seguretat a Veneçuela durant la jornada de mobilitzacions a favor i en contra del president, Nicolás Maduro, segons ha informat l'Observatori Veneçolà de Conflictivitat Social (OVCS).

La Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) ha xifrat aquest dimecres en 16 el nombre de morts en els enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat a Veneçuela.

El president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, que s'ha proclamat president del país en el marc de les protestes, ha lamentat els fets. "No tinc paraules per expressar el dolor que sento en seguir assabentant-me que veneçolans han estat assassinats durant les protestes en les últimes hores", ha manifestat en el seu compte de Twitter.

"A les seves famílies, només els puc garantir que la justícia i la pau regnarà a la nostra pàtria", ha afegit. Segons ha indicat el diari local El Nacional, un grup de manifestants ha provocat un incendi al mòdul de la Policia de Las Corinas, a Puerto Cabello, estat Carabobo.

En un vídeo difós a xarxes socials s'observa com surt el fum negre de l'edificació. Així mateix, els habitants de la zona han assenyalat que hi ha detonacions.

L'onada de protestes va començar dilluns a Cotiza, barriada popular de Caracas, quan un grup d'alts càrrecs de la Guàrdia Nacional Bolivariana es va revoltar i va demanar el suport de la comunitat.

Informacions preliminars situaven el balanç de víctimes mortals en vuit. En un breu missatge en el seu compte a la xarxa social Twitter, la governadora de l'estat de Táchira, Leidy Gómez, havia assenyalat anteriorment que cinc persones van resultar ferides per arma de foc, de les quals dos han mort posteriorment.

Així, ha detallat que aquestes víctimes són Edwar Marrero, de 21 anys, i un altre home que de moment no ha estat identificat. "Van ingressar amb ferides a nivell de tòrax i de regió axil·lar", ha dit, abans de mostrar la seva "repudi absolut a la violència". "Resultat punyent", ha lamentat.

Per la seva banda, Liborio Guarulla, exgovernador de l'estat Amazonas, ha indicat que dues persones han mort quan es dirigien a una marxa opositora a la localitat de Puerto Ayacucho. Les víctimes han estat identificades com Efrén Castell i Johnny Hernández Ojeda.

"Protesta sagnant a Puerto Ayacucho on (la) GNB va assassinar els joves dirigents Efren Castell i Johnny Hernández Ojeda en rebre ordre de General de la ZODI per impedir el pas de la marxa al lloc de concentració segons decret de l'alcalde Zamora del PSUV", ha dit.

Així mateix, el diputat de l'Assemblea Nacional Freddy Superlano ha denunciat que quatre manifestants han mort durant una protesta a l'estat de Barinas. Els morts han estat identificats com Wilmer Zambrano, de 39 anys; Gustavo Ramírez, de 30; Wilmer Mendoza, de 25; i Iván Antonio Álvarez Fernández, de 21.

LA CRISI

L'oposició havia convocat els seus seguidors a protestar a les principals ciutats del país, la que seria la seva primera mobilització massiva després de l'onada d'intenses manifestacions que el 2017 van deixar centenars de morts i ferits.

En resposta, el govern també ha citat a Caracas els seus seguidors per defensar la seva revolució socialista del pla que, segons el president, Nicolás Maduro, lidera els Estats Units per enderrocar-lo. "Faig una crida al poble aguerrit i combatent a estar alerta, dedicats d'una banda a la feina i l'estudi, i per l'altra, mobilitzats per defensar l'estabilitat de la Pàtria. Ni colpisme, ni intervencionisme, Veneçuela vol pau!", ha asseverat Maduro.

En el marc d'una de les marxes opositores a Caracas, el cap de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, s'ha proclamat president del país, cosa que ha estat rebutjat poc després per Maduro, que ha defensat la seva legitimitat.

Els Estats Units, Canadà, Colòmbia, Xile, Brasil, Argentina, Guatemala, Equador, Paraguai, Perú han expressat ja el seu reconeixement de Guaidó com a "president encarregat" i li han ofert el seu suport per dur a terme una transició pacífica cap a la democràcia a Veneçuela.

contador