El president de la Generalitat intenta desmarcar-se del 9-N i vol que s'obtingui un resultat vinculant
Si alguna cosa hauria d'haver quedat clara de tot el debat de la qüestió de confiança de Carles Puigdemont, és que el president de la Generalitat vol fer un referèndum que tingui conseqüències i serveixi perquè la ciutadania doni la seva opinió clara sobre la independència de Catalunya.
No obstant això, després que el Parlament de Catalunya li hagi renovat la seva confiança, amb 72 vots a favor -els de JxSí i la CUP-, l'opinió pública es pregunta en què es diferencia el referèndum que ara planteja el Govern de la consulta del 9 de novembre de 2014. I Puigdemont inicia un pelegrinatge per aclarir tots els dubtes que la votació que es convocarà per a setembre de 2017 pugui suscitar.
El referèndum "no serà de cap manera un altre 9-N”
Així, en declaracions a 8tv, el líder del Govern ha garantit que el referèndum que ha anunciat "no serà de cap manera un altre 9-N". Per començar, la major diferència serà la pregunta. Segons ha explicat Puigdemont, constarà d'una única frase que es pugui contestar amb un sí o un no. Així, ha dit que s'inclina per una pregunta del tipus: Vol que Catalunya sigui un Estat independent? A més, s'espera que el seu resultat sigui vinculant-que tingui conseqüències clares- i amb un cens oficial.
Puigdemont ha sostingut que el referèndum que proposa mobilitzarà més persones que el 9-N per la seva "transcendència" i ha defensat que el que dota de legitimitat un referèndum és la participació, segons recull Europa Press. Preguntat per com convencerà altres estats i la UE de la legitimitat del referèndum, ha replicat: "No em toca a mi convèncer-los. Si la gent de Catalunya voten massivament que vol la independència, els països reconeixeran aquesta independència".
En declaracions a Rac 1, el president català ha donat un calendari aproximat per a la celebració del referèndum: el diumenge 17 o 24 de setembre, tot i que ha aclarit que es podria posposar si s'acorda amb l'Estat.
ACORD AMB L'ESTAT
Ha reiterat que la seva primera opció és celebrar un referèndum acordat amb l'Estat, però que si es demostra que és impossible, se celebraria també de forma legal: "La legalitat es emparar-se en alguna llei, i els parlaments fan lleis, de manera que el Parlament té legitimitat per fer lleis. La legislació catalana pot proveir aquesta cobertura legal".
En declaracions a Rac 1, el president català ha explicat que el dia 10 d'octubre oferirà una conferència a Madrid per explicar la seva proposta de referèndum. No obstant això ha ironitzat amb el fet d'a qui s'hauria de dirigir si hagués de fer una petició oficial perquè "no hi ha portes on trucar", ha assenyalat.
També hi ha hagut temps per comentar la situació en la política espanyol i ha insistit Puigdemont que li costa entendre el bloqueig en la política estatal i ha recordat als líders polítics que el seu antecessor Artur Mas va decidir "apartar-se en entendre que desbloquejava una situació que havia de beneficiar el país".
Mas va fer un gest per "no engegar-ho tot en orri", i ha afegit que una cosa així no ho ha fet ningú en la política espanyola. "En aquestes situacions a Catalunya hem primat el país, no el partit", ha insistit, en clara al·lusió al PP.
Puigdemont avisa la CUP que els comptes són l'eina per a culminar la legislatura
ELS PRESSUPOSTOS
Sobre els Pressupostos de l'any que ve, ha ressaltat que preveuen dialogar amb tots els grups parlamentaris, i ha avisat la CUP que els comptes són l'eina per culminar la legislatura: "Ens queda poc temps i tindrem creixents dificultats exteriors. No hi pot haver un altre obstacle".
Ha dit que, sense Pressupostos, el referèndum que proposa quedaria ajornat i hauria de convocar eleccions i ha replicat a la CUP: "No hem demanat mai un xec en blanc. El pressupost ha d'entrar al Parlament, i cadascú ha de poder opinar".
El projecte serà perfectament modificable amb aportacions de tots els grups, ha ressaltat Puigdemont, que ha defensat que JxSí en cap moment "s'ha desviat del seu programa, que és el programa del Govern".